Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Adayı Lütfi Elvan, 26 Mayıs’ta yapılacağı duyurulan 4G ihalesinin 26 Ağustos 2015 tarihine ertelenmesiyle ilgili, "3 ay sonra 4G ile 5G ihalesi birlikte yapılacak" dedi.

İhlas Haber Ajansı (İHA) ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın programına konuk olan Elvan, 26 Mayıs’ta yapılacağı duyurulan 4G ihalesinin 26 Ağustos 2015 tarihine ertelenmesini değerlendirdi.
Yapılacak ihalenin aslında aslında bir 4G ihalesi olduğunu belirten Elvan, "Basında oldukça yanlış bir algıya neden oldu. Teknoloji serbest ihale, bu tüm teknolojilere açık olan bir ihale, 5G de bu ihalenin kapsamında olan bir husus. Türkiye olarak biz artık 3G’de olduğu gibi daha ileri seviyede, bir anlamda 4.5G ile piyasaya gireceğiz" dedi.

"OPERATÖRLERİN ERTELEME KONUSUNDA TALEPLERİ OLDU"

Özellikle GSM operatörlerinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bu sürenin ertelenmesi konusunda talepleri olduğunu belirten Elvan, "Finansal açıdan ve ihale hazırlıkları açısından Bakanlığımız bunları değerlendirdi. Operatörlerimizin görüşleri doğrultusunda 3 ay süreyle bir erteleme söz konusu oldu" diye konuştu.
Elvan, şöyle devam etti:
"3G çıktıktan sonra 3G’nin gelişmişi piyasaya girdi ve biz o gelişmiş 3G ile birlikte devam ettik. 4G şu anda birçok ülkede uygulama aşamasında ama 4G’nin biraz daha ileri düzeyi olan advance dedikleri seviyede olan, bir anlamda belki vatandaşlarımızın anlayacağı dilden söylemem gerekirse bu ihale bir anlamda 4.5G ile 5G ihalesi olacak, önü açık bir ihale yani teknoloji serbest bir ihale olacak. Dolayısıyla 5G’nin yürürlüğe girmesi ve hazır olması halinde de operatörlerimiz doğrudan 5G’ye geçme imkanı bulacaklar. 3 ay sonra 4.5G ile 5G ihalesi birlikte yapılacak."

"CUMHURBAŞKANIMIZ BİR VİZYON ÇİZDİ, ÇALIŞMALAR BU ÇERÇEVEDE YÜRÜTÜLÜYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya ilişkin sözlerini hatırlatan Elvan, "Biz güçlü Türkiye’ysek Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanması gerekir’ demişti, hatırlarsanız. Bize bir anlamda vizyon çizdi, bu çerçevede çalışmaları yürütülüyor, operatörler de gerekli hazırlıklarını yapacaklar ve 26 Ağustos 2015 tarihinde iki ihale beraber yapılacak" dedi.

5G DÜNYADA NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANACAK

Güney Kore’nin 2018 Kış Olimpiyatları’nda prototip bir 5G uygulamasını sadece olimpiyata has olarak uygulamak istediğini belirten Elvan, "5G’yle ilgili ülkelerin, firmaların çok yoğun çalışmaları var ama 5G’ye geçilme işi muhtemelen 2020 ve sonrasında olacak. Tokyo Olimpiyatları’nda da Japonya’nın da bir girişimi var. Demonstrasyon amaçlı olmak üzere 2020 Olimpiyatlarında Tokyo’da 5G uygulamalarını gerçekleştirmek istiyorlar. Bunların özellikle ticari alana uygulama süreçleri var. Bizatihi tüketiciye ulaşma süreçleri var ama Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin ve 5G alanında çalışan büyük firmaların ortak kanaati en erken 2020 yılı olarak ifade ediliyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Elvan, yeni dönemde özellikle 5G teknolojisinin geliştirilmesine yönelik destekler verileceğini vurgulayarak, "Ulaştırma Bakanlığımızın özellikle Ar-Ge’ye yönelik bir destek mekanizması var. Bunları da uygulamaya koyacağız. Biz arzu ediyoruz ki mümkün olduğu ölçüde yerli üretim olsun, yerli üretimi teşvik edelim. Bu sayede de cari açığımıza hiç olmazsa iletişim alanında önemli bir katkı sağlamış olalım diye düşünüyorum" dedi.