Türkiye’de şu anda 140 milyon cep telefonun ‘yedekte’ tutularak kullanılmadığı belirtiliyor. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD), ikinci el cep telefonları için yeni bir öneri üzerinde çalışıyor. Hürriyet'in haberine göre, öneride, tüketicilere çağır yapılarak kullanıma uygun olan ancak kullanılmayan cep telefonlarının Afrika’nın zor durumda olan kesimleri ya da Bangladeş gibi ülkelere gönderilmesi yer alıyor.
BİLGİLERİ SAKLIYOR
Uzmanlar, cep telefonu değiştirme sıklığının giderek azalarak üç yıldan iki yıla indiğini belirtiyor. Böylece cep telefonları çalışır halde olmasına rağmen yeni modelleri geldiğinde rafa kaldırılıyor. MOBİSAD Genel Sekreteri Ömer Kavas, kişilerin içinde yer alan bilgiler için cep telefonlarından kolay vazgeçemediğini söyledi. Kavas, “Bilgiler silinse dahi bilgilerim silinmedi ya da silinse de o bilgileri geri alabilecek teknolojiler var diye bir korku var” değerlendirmesini yaptı.
İngiltere’nin ikinci el cep telefonundan yaklaşık yüzde 17’lik bir geri dönüşüm sağladığını belirten Kavas, “Türkiye’de bu rakam yüzde 1’ler de bile değil. Bazı belediyeler ya da bazı teknoloji şirketleri elektronik kumbaralarda geri dönüşüm yapıyor ve rakam buralarda kalıyor. Bu konuda biz MOBİSAD olarak çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu. Hem elektronik atık olarak hem de sosyal fayda sağlayacak şekilde ikinci el telefonların kullanılması gerektiğini belirten Kavas, şöyle konuştu: “Bu telefonları Afrika, Bangledeş gibi ülkere göndermek gibi bir gündemimiz var. Bu işin koordinesini sağlayacak bir yapı kurularak iki taraf içinde yararlı bir sistem olacağını düşünüyoruz.”
Çöpe atmaya kıyamıyoruz
GÜNÜMÜZDE teknolojik aletlerin kısa süreli kullanılıp, yerini hızla yeni modellere bırakmasıyla elektronik atık sayısı da 530 bin tona yaklaştı.Uzmanlar atmaya kıyılamayan ürünlerin başında cep telefonlarının geldiğini belirtiyorlar. Elektronik atıklar içinde en çok zor toplanan cihaz olan cep telefonlarının çevreye zararlı maddelerinin arasında ise pilleri gelirken bilgi güvenliği zararı da oluşabiliyor. Cep telefonlarının çöpe atılması, içeriklerindeki bakır, nikel, gümüş, kurşun/kalay lehimleri, yanma önleyiciler, kurşun ve nikel-kadmiyum gibi metaller nedeniyle insan sağlığına zarar veriyor.