2006 yılında Marc Merrill ve Brandon Beck adındaki iki kafadar ABD’de Batı Hollywood’ta bir odada kalıyorlardı. İşten geldiklerinde masaüstü bilgisayarlarını açıp, saatlerce çalışıyorlar, bu çalışmalarının da sonucunda dünyanın en popüler eSpor oyunu League of Legends’ı bünyesinde bulunduran Riot Games’i şirketini kurdular. Şirket, League of Legends oyunu ile aylık 100 milyondan fazla aylık aktif oyuncuya ulaşmış durumda. 13 ligden oluşan küresel bir lig yapısı kuran şirket, düzenlenen şampiyonluk karşılaşmalarıyla spor salonlarının tribünlerini dolduruyorlar. Kuruluşunun 10. yılını kutlayan Riot Games’in kurucuları Merrill ve Beck ile görüşerek, eSpor’un geldiği yeri ve geleceğini konuştuk. Oyun sektörünün ulaştığı rakamların müzik ve sinema gibi iki önemli eğlence endüstrisini geride bıraktığını ifade eden Merrill, teknolojilerin ve internet altyapısının yaşadığı hızlı gelişimin oyunların hem ulaşılabilirliğini hem de çeşitliliğini artırdığını söyledi. Merrill, “Türkiye’de de dijital oyunlar ve eSpor sektörlerinde hızlı bir büyüme potansiyeline sahip. Yapılan araştırmalar Türkiye’de 22 milyondan fazla oyuncu olduğunu söylüyor. Yakın gelecekte, Türkiye oyun pazarının 500 milyon sınırına ulaşacağını tahmin ediyoruz. Türkiye’deki eSpor kitlesi ve izleyiciler, şu ana dek gördüğümüz topluluklar içinde en tutkulu ve adanmış kitlelerden biri olma özelliğine sahip. 2012 sonunda ilk Türkiye sunucularını devreye aldığımızda kitle bu denli geniş görünmüyordu, ama sonrasında oyuncuların gösterdiği gelişim, tutku ve ve büyüme, bizleri de oldukça etkiledi. Bu kitle bizi de daha fazlasını yapmamız için teşvik ediyor. Kendimizi bu tür tutkulu gruplar için en iyisini yapmak zorunda hissediyoruz” dedi.

PAZAR 500 MİLYON DOLAR

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 22 milyondan fazla oyuncu olduğunu belirten Merrill, şunları söyledi: “Yakın gelecekte, Türkiye oyun pazarının 500 milyon dolar sınırına ulaşacağını tahmin ediyoruz. Gartner Oyun Sektörü Araştırma Raporu’na göre, oyun konsolları, donanım ve yazılım ögelerini kapsayan oyun sektörünün, 2015 sonunda dünya genelinde 111 milyar dolara ulaşması bekleniyordu ki yüzde 9.3 büyüyen oyun pazarında, bu rakama yaklaşıldığını düşünüyoruz. eSpor da tüm dünyada benzer, hatta daha hızlı biçimde büyüyor.”

Klasik spor dallarında olduğu gibi eSpor’da da kurumların, taraftarların ve oyuncuların zaman içinde kendini geliştirdiğini ifade eden Merrill, “Teknik direktörler, aileler ve kitleler, bir oyun için tutku hissetmeye başlıyor. Umuyorum ki bir gün eSpor, çok daha büyük bir destek eko sisteminin parçası olacak. Bunu hissediyorum, çünkü League of Legends nesiller boyu devam edecek bir tutku olma potansiyeline de sahip” diye konuştu.

ESPOR LİGİ NASIL OYNANIYOR

LEAGUE of Legends dünya genelinde 13 ligden oluşan küresel bir lig yapısına sahip. League of Legends Dünya Şampiyonası Ekim ayında gerçekleştiriliyor ve 4 hafta sürüyor. ‘Dünya Şampiyonu’ olmak için en iyi 16 takım mücadele ediyor.

KENDİ KİTLELERİNİ YARATTILAR

ŞİRKET ve League of Legends oyunu üzerine çalışmaya başladıklarında hedef kitlelerinin dar ve niş olduğunu ifade eden Brandon Beck, “Aslında bu kitle bizdik. Sonrasında kullanıcıların oyun oynarken iyi zaman geçirilebilsin istedik. Riot ise topluluğu için her yıl daha fazla yatırım yapan bir şirket olmalıydı. Sonrasında bir araya geldiğimiz geliştiricilerle oyunu bugünkü en mükemmel noktaya kadar taşımak için çalışmaya başladık. Bunun yanı sıra topluluğun da bizim her zaman etrafta olduğumuzu bilmesini istiyorduk. Bu süreçten sonra oyunun başarısı günden güne arttı ve bu ilgi için tüm topluluklara içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Birbirlerini oyun için motive eden, öğreten yardımcı olan, zaman zaman bunu büyük gürültü çıkararak yapan bir kitleye sahibiz. Bu inanılmaz bir yolculuk ve topluluk burada büyük bir role sahip. Bu kitlesel gelişim de bizi her seferinde daha iyisini yapmaya zorluyor aynı zamanda” diye konuştu. (Hürriyet / Ahmet Can)