TEKNOLOJİGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sosyal medya şirketi Facebook; Rusya, İran, Vietnam ve Myanmar'dan onlarca Facebook ve Instagram hesabını, bağlı sayfa ve grupları da dahil ederek "yabancı ya da hükümet müdahalesi" nedeniyle kaldırdığını açıkladı.  Hesapların kaldırılmasına neden olarak "kamuoyundaki tartışmaları başka bir yerde manipüle etmeye" çalışılması olduğunu açıkladı.

Facebook, bu çeşit uygulamaların en büyüğünün Rusya'da olduğunu, yerel ve siyasi haberlerle ilgili gönderileri paylaşarak Ukrayna'daki kullanıcıları etkilemeye çalışmak için yerel halk kılığına giren hesapları kullandığını belirtti. Bir blog gönderisine göre, şirket hesapları "Rus askeri istihbarat servislerine" bağlamayı başardı.

Etkileri biraz daha sınırlı olsa da İran kökenli ikinci operasyonda hesaplar Amerikan kullanıcıları hedef alıp, ABD siyaseti hakkında yanıltıcı bilgi yaymışlar. 11 Facebook ve Instagram hesabı bu nedenle sosyal ağlardan kaldırıldı.

Son operasyonsa Myanmar ve Vietnam kökenli ve Myanmar kullanıcıları hedef almış. Facebook, 13 hesap ve 10 Sayfanın yer aldığı açıklayan Facebook, 265 binden fazla kişinin ağdaki Sayfalardan en az birini izlediğini belirtti.

2016 ABD başkanlık seçimlerinden bu yana sahte hesaplar ve profillerle mücadele etmek için ortak bir çaba sarf eden Facebook için bu tür kalkışlar biraz rutin hale geldi. Geçtiğimiz yıl Facebook, Rusya, Çin, İran, İspanya ve ABD de dahil olmak üzere bir düzineden fazla ülkede ortaya çıkan "eşgüdümlü gerçek dışı davranış" olarak adlandırdığı benzer hesap ağlarını kaldırdı.