Mobil internet kullanıcıları Facebook'un otomatik başlayan videoları sebebiyle fatura şoku yaşayabilir. Kullanıcıların farkına bile varmadan data paketlerinden harcayan otomatik video oynatma özelliği, veri kullanımını yaklaşık 2 kat artırıyor.
 
Geçtiğimiz yıl test yayınına başlayan otomatik video oynatma özelliği kademe kademe bütün Facebook kullanıcıları için aktif hale geliyor. Facebook bu özellikle kullanıcılara kolaylık sunmuyor aksine reklam gelirini artırmayı hedefliyor. Çünkü bu özellik sayesinde kullanıcıların paylaştığı videolar tıklanmadan oynamaya başlayacak. Böylece videonun izlenme sayısı artacak ve video üzerinden verilen reklamların ücretleri artacak. Ancak bu özellik Türkiye'de sınırlı kotası olan mobil internet kullanıcılarına fatura şoku yaşatabilir. Türkiye'de akıllı telefon sahipleri en çok 2 GB kota kullanıyor. Kota aşımı ise ekstradan fiyatlandırılıyor. Facebook mevcut durumda ortalama bir kullanım süresi dikkate alındığında dakikada 2MB'tan fazla veri tüketiyor. Bir saat boyunca yoğun bir biçimde kullanılması halinde kotadan 100 MB harcıyor. Mobil internetten datayı en çok videoların tükettiğini göz önüne alırsak o zaman Facebook'un otomatik video oynatma özelliğiyle data kullanımı saatte 150-200 MB'a ulaşıyor. Yani iki katı daha fazla veri demek. Dolayısıyla Facebook'ta saatlerini geçiren kullanıcılar ay sonunda sürpriz faturalarla karşılaşabilir.
 
Kotayı dolduran sadece Facebook değil. Sosyal medya içerisinde en fazla veriyi kullanan Facebook olsa da Twitter ve Google'da ciddi oranda veri harcıyor. İnternet kotasından en fazla götüren ise Youtube. Normal bir YouTube videosu dakikada 8 MB tüketiyor. Yani bir kaç video bir saatlik Facebook kullanımına eş değer. Ücretsiz mesajlaşma ve görüşme uygulamalarından bilinenin çok altında veri harcıyor.
 
 
Özelliği nasıl kapatırsınız?
 
> Bilgisayarda: Facebook'a giriş yaptıktan sonra "Ayarlar" seçeneğine oradan da "Videolar" seçeneğini tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda otomatik video oynatma seçeneğini "Kapalı" olarak seçin.
 
> iOS'ta: Uygulamadan önce Ayarlar seçeneğine tıklayıp sonrasında Video Otomatik Oynatımı seçeneğine tıklarsanız videoların otomatik yüklenmesini kapatabilir ya da sadece WiFi ile bağlandığınızda otomatik yüklenmesini sağlayarak internet paketinizden tasarruf edebilirsiniz.
 
> Android'te: Facebook Android uygulamasını açın ve cihazınızın altında bulunan menü tuşuna basın. Burada ayarlar seçeneğini açın.  Genel Ayarlar seçeneğinden Sadece Wi-Fi açıkken “Oynat” seçeneğinin yanındaki kutucuğa tıklayın.
 
(Türkiye gazetesi)