Facebook Inc'in reklam verenlerinden oluşan uzayan bir liste sosyal medya devine yönelik harcamalarını durdurmaya hazırlanıyor. Söz konusu gelişme şirketin satış görünümü ve hisse fiyatı üzerinde baskı oluşturuyor.

Starbucks Corp., Levi Strauss & Co., PepsiCo Inc. ve Diageo Plc reklam harcamalarını azaltacağını açıklayan en son şirketler arasında. Çok sayıda şirket, Facebook ve benzer şirketlerin şiddeti, bölünmeyi yücelten ve kamuyu yanlış bilgilendiren iletileri önlemeleri için baskı oluşturmayı hedefliyor.

Sadece geçen çeyrekte 17.7 milyar dolar gelir elde eden Facebook'un büyümesine hiçbir şirket tek başına önemli ölçüde etki edemez. Ancak diğer şirketlerin de aynı adımları atmaları için baskı artıyor. Pandemiden kaynaklı ekonomik yavaşlama da düşünüldüğünde sosyal medya devi için tehdit giderek derinleşiyor.

Wedbush Securities analisti Bradley Gastwirth, “Bunun getirdiği sesin büyüklüğünü düşününce, Facebook'un işleri üzerinde önemli derecede etkisi olacaktır. Facebook'un reklam çıkışlarının kontrolden çıkmasının önüne geçmek için bu durumu hızlı ve etkin bir şekilde ele alması gerekiyor.” dedi.

Giderek daha popüler bir hale gelen boykot ile birlikte Facebook'un hisseleri baskı altında. Dünyanın en fazla reklam veren şirketlerinden biri olan Unilever'in sosyal medya devine harcama yapmayacağını açıklamasının ardından Facebook, Cuma günü yüzde 8.3 düştü.