Dijital güvenlik şirketi UpGuard, Facebook - Cambridge Analytica skandalında bahsi geçen 50 milyon kullanıcıya ait verilerin 2016 ABD Seçimleri’ni manipüle etmek için nasıl kullanıldığını açıkladı.

Güvenlik araştırmacılarına göre, Kanadalı AggregateIQ (AIQ) şirketinin indirilmeye sunduğu politik veri ve mikro hedefleme araçlarını içeren zengin bir kod kaynağı, 2016 seçimlerinde ABD’deki seçmenlerin kararını etkilemek için kullanıldı.

Söz konusu veri araçlarının çeşitli Cumhuriyetçi kampanyaları desteklemek için kullanıldığı belirtiliyor.

UpGuard tarafından ortaya çıkarılan veriler, AIQ’nun skandalın bir numaralı şüphelisi olarak görülen Cambridge Analytica ve Teksaslı politikacılar Senatör Ted Cruz ve Vali Greg Abbott’un seçim kampanyalarıyla doğrudan bağlantısı olduğunu iddia ediyor.

Gizmodo’nun haberine göre, AggregateIQ'nun ayrıca Ukraynalı sanayici ve ülkede yeni kurulan Osnova partisinin lideri Serhiy Taruta’yla da bağlantıları bulunuyor.

Söz konusu politik manipülasyon araçlarının izini süren UpGuard araştırmacıları, bunların bir veri merkezinde AIQ’ya ait bir alt alan adı üzerinden (gitlab.aggregateiq.com) sunulduklarını ve GitLab’ın özelleştirilmiş bir sürümünü kullandıklarını saptadı.

Gizmodo, AIQ kurucusuna konuyla ilgili soru yönelttiklerinde, söz konusu dosyaların siteden kaldırıldığına dikkat çekiyor.