Wikileaks’in yayımladığı 9 bin sayfalık CIA belgeleri, teknoloji şirketlerini sıkı güvenlik önlemleri almaya yönlendirdi. Belgelerde CIA’nın dünyadaki milyarlarca cep telefonu, bilgisayar, televizyon ve akıllı cihazlardan yararlanarak casusluk faaliyeti yürütmeye hatta suikastlar düzenlemeye yarayacak yazılımlar geliştirdiğinin ortaya çıkmasının ardından teknoloji şirketleri Google ve Facebook köklü önlemler alacaklarını açıkladı.

2 MİLYAR KİŞİ İÇİN ÖNLEM

Dünyada 2 milyardan fazla hesap açılan Facebook, Instagram, WhatsApp ve Mesenger’ın sahibi Facebook INC., yazılım geliştiricilerine, sahip olduğu uygulamaları kullananların verilerine dayanan “izleme amaçlı ”uygulama geliştirmesini yasakladı. Geçen yıl Geofeedia adlı bir şirketin, Facebook kullanıcılarının yerlerini tespit ederek, bunları ABD polislerinin siyahi protestocuları izlemesini sağladığı ortaya çıkmıştı. CIA’nın da aynı yöntemlerle izleme yaptığı ileri sürülüyor. Twitter ve Google’ın bağlı olduğu Alphabet şirketinin benzeri yasaklamaya gitmesi bekleniyor.

‘BEN ROBOT DEĞİLİM’ TARİH OLUYOR

Google ise erişim güvenliğinde köklü bir değişime gidiyor. Şirket, sızıntı ve siber saldırı amaçlı saldırıların “zombi bilgisayarlar” üzerinden gelmesi üzerine “reCAPTCHA” güvenlik sistemini, ortaya çıkan açıklar ve kullanıcılardan gelen şikayetler üzerine kaldıracak. Böylece kullanıcılar bazı sitelere girdiklerinde “Ben robot değilim” kutucuğunu işaretlemek veya bir takım şifreleri girmek zorunda kalmayacak. Google bunun yerine gelişmiş bir algoritma geliştirdi. Şirket, arka planda kullanıcıların IP adresini ve ekrandaki fare hareketleri gibi değişkenlerini takip ederek kötü amaçlı yazılımı ayırt edebilecek.