ABD’den bilim insanlarının yaptığı son çalışmada, insan kök hücreleri fare embriyolarına enjekte edildi. Embriyoların gelişmesi için beklenen 17 günlük sürenin ardından yapılan incelemede, fare embriyolarının yüzde 4 oranında insan hücresi taşıdığı görüldü.

Aslında hayvan embriyolarında insan hücreleri geliştirmek için yapılan ilk çalışma bu değil. Daha önce başka araştırmacılar da farklı yöntemlerle hayvan embriyolarında insan hücreleri geliştirmeyi denediler. Ancak hiçbir çalışmada bu düzeyde bir başarı elde edilmemişti.

Fare embriyosunda insan hücreleri nasıl geliştirildi?

Çalışmaya dair açıklama yapan araştırmacılar, insan kök hücrelerinin bir proteinini değiştirerek hücreleri, gelişimlerinin öncesindeki bir aşamasına getirdiler. Kök hücrelerin değişen proteini, enjekte edildikleri yeni hücreye adapte olmalarına izin verdi. 

Bilim insanları, fare hücrelerine insan kök hücresi enjekte ettikten sonra, embriyoların 17 günlük gelişimini takip ettiler ve gelişmekte olan insan hücrelerinin hayvan embriyosuna yayıldığını gördüler. 

Embriyonun kalbi ve beyni oluşturacak kısımları ile kanda bolca bulunan bir dokuda insan hücrelerine rastlandı. Ancak embriyonun bütün kısımları aynı oranda gelişmedi. Bu nedenle göz gibi farklı dokularda insan hücrelerine rastlanmadı. 

Neden melez hayvanlar oluşturulmaya çalışılıyor?

İnsan kök hücrelerinin hayvan embriyolarına enjekte edilmesi aslında sağlık alanında yapılacak çalışmalar için bilgi toplamayı hedefliyor. İnsan genetiğini taşıyan veya buna çok benzer genetik özelliklere sahip hayvanların, önemli hastalıkların tedavilerinin test süreçlerine kullanılabileceği düşünülüyor. Diğer taraftan bu şekilde geliştirilecek hayvanlarla, insanların nakil için ihtiyacı olacak organların yetiştirilebileceği de bilim dünyasının öngörüleri arasında yer alıyor.

Antalya'da güneş panelli şemsiye üretildi

Yılanların arkadaşlık kurduğu keşfedildi

ABD'den Huawei'ye bir engel daha