Eğitimde teknolojiyi yararlı kılmak amacıyla yaklaşık 6 yıl önce hayata geçirilen ve toplamda 8 milyar TL’lik yatırımın 2.5 milyar TL’si yapılan Fatih Projesi operatörler devrede. Şehirlerin sosyo-ekonomik durumuna göre 6 farklı bölge için düzenlenecek yeni ihalede, cihazların özellikleri şartnamede ortaya çıktı. Daha önce düzenlenen ihalelerde tablet bilgisayarlar öğrencilere dağıtılırken, bu kez ikisi bir arada (2in1) olarak ifade edilen klavye ile bütünleşik bilgisayar modeli tercih edildi. Şartnamede, klavyenin ekranla bütünleşik olması ve bu ekranın 360 derece dönerek tablet şekline dönüşmesi isteniyor.

APPLE DEVRE DIŞINDA

Acer, Apple, Asus, HP, Lenovo ve Samsung gibi birçok markanın ikisi bir arada bilgisayar modeli bulunuyor. Ancak ihale şartnamesindeki maddelerden dolayı birçok markanın yeni Fatih Projesi ihalesine girmesi mümkün görünmüyor. Örneğin; öğrencilere dağıtılacak bilgisayarların ekranın boyutunun en az 10 inç, en fazla ise 12 inç olması, Apple’ın iPad modellerini ihale dışında bırakıyor. Dahili kalem özelliği de birçok markayı saf dışı bırakacak. İhalede Casper, General Mobile ve Vestel’in ön plana çıkması bekleniyor.

Bilgisayarlarda aranan sağlamlık ihale şartlarında dikkat çeken detaylar arasında. Cihazların ekranlarının çizilmeye ve kırılmaya dayanıklı filmle kaplanması istenirken, düşme testlerinden de geçmesi gerekiyor. Buna göre bilgisayarlar, en az 75 cm’lik yükselikten 5 kez düşme testine tutulacak. Ayrıca, bağlantı noktalarının da testten geçirilecek. Bilgisayarların klavye ile olan bağlantı noktası, 3 bin kez kapatılıp açılacak ve 360 derece döndürülecek. Cihazlar, testlerden geçse bile sıkı koşullarla garanti altına alınacak. Arıza kaydı açıldıktan sonra 1 işgünü içinde tamire gidilmesi gerekiyor. Bilgisayarlar okulda tamir edilemiyorsa yedek bir cihaz verilerek öğrencinin mağdur olmaması amaçlanıyor. Onarım için cihaz üreticilerine verilen süre ise 2 işgünü.

GÖMÜLÜ SIM KARTLI

Fatih Projesi için şu ana kadar yapılan ihalelerde verilen tablet bilgisayarların tümü Wi-Fi ile internete bağlanıyordu. Yapılacak yeni ihalede operatörlerin olmasıyla internet bağlantısı da mobil hale getiriliyor. Şartnamede 4.5G bağlantısının olması isteniyor ve tüm bilgisayarlar SIM kartla öğrencilere teslim edilecek. Bilgisayarlarla verilen SIM kartların sokulup çıkarılmaması için gömülü olarak öğrencilere dağıtılacak.

YILLIK 2 MİLYON ADET SİPARİŞ

Şartnamede, tablet ihalesinin 4 yıllık bir planı olduğu ve yıllık 2 milyondan fazla bilgisayar siparişi verileceği belirtiliyor. Bu da 4 yıl sonunda toplamda 8 milyondan fazla adet bilgisayara denk geliyor. Proje kapsamındaki ilk prototipler, 5 adet olmak üzere önümüzdeki 2 ay içinde cihaz üreticileri tarafından operatörlere iletilecek. Ayrıca Fatih Projesi’nde yer alacak bilgisayar üreticilerinin 10 yıllık yerli üretim planları da operatörlerle paylaşılacak. Fatih Projesi’ne 2011’de başlandı. Proje kapsamında, bugüne kadar 58 ihale ve 110 doğrudan alım yapıldı. (Hürriyet / Ahmet Can)

BİLGİSAYARLARDA ARANAN ASGARİ ÖZELLİKLER

10 inç - 12 inç ekran
1920 x 1200 ekran
1.6 GHz 64 bit işlemci
3 GB ram
32 GB depolama kapasitesi
Darbeye ve çizilmeye karşı koruyucu ekran filmi
4.5G (CAT 6) bağlantısı
Hızlı şarj özellikli 7000 mAh batarya,
USB C tipi bağlantı noktası
8 megapiksel kamera
Dahili bir kalem
F klavye
En fazla 1.2 kg ağırlık