FETÖ’cü hainlerin deşifre olmamak için klasik haberleşme yöntemlerini bırakarak, kullanmaya başladığı şifreli mesajlaşma uygulaması By Lock ile ilgil her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Peki, kriptolu olma özelliği taşıyan ve üç gün içinde mesajları kendi kendine silen By Lock nedir, nasıl kullanılır ve en önemlisi kullananlar neden suçlu? İşte By Lock ile ilgili merak edilen sorular...

- Herkes kullanbilirmi?: By Lock, paylaşımların kripto özelliği ile başkalarının erişimini engelleyen bir akıllı telefon uygulaması. Herkesin kullanabileceği bir program değil. Programın en önemli özelliği sadece tarafların kullanıcı adlarını bilmesi  ve karşıdan gelen onay kodunu girmesiyle çalışması.Sadece karşılıklı eklenen kişi ile iletişim kurulabildiği program üç gün içinde mesajları kendi kendine siliyor.

 - Hainler TASARLADI: FETÖ Kasım 2014 itibariyle HSYK seçimlerinden önce şifreli yazışma programı By Lock uygulamasını hem android hem de iOS tabanlı cihazlar için tasarlayarak kullanmaya başladı.

- Ne zaman tespit edildi?: FETÖ ile mücadele kapsamında başlatılan soruşturmalarda örgütün klasik iletişim araçlarını kullanmadığı belirlendi. FETÖ’nün çok daha gizli yöntemler kullanabileceği üzerinde duruldu. MİT’in bu yöndeki çalışmaları sonucu örgüt üyelerinin By Lock uygulamasını kullandığı tespit edildi.

-Programın kaydı nerede?: Paralel İhanet Çetesi’nin By Lock yazışmalarının deşifre olmasının ardından uygulamanın kaydına da ulaşıldı. By Lock’un ABD’de David Keynes ismi üzerinden piyasaya sürüldüğü öğrenildi. Sahibi görünenin tabela bir şirket olduğu, arkasında ise Türklerin bulunduğu belirlendi.

- Sunucuları hangi ülkede?: By Lock’un sunucusu ise Litvanya’da çıktı. Yazışma içerikleri ile bu yazışmaları yapanların bilgilerine ulaşmak için yapılan çalışmalar Mayıs 2016’da sonuç verdi.  Litvanya’daki sunucuya giren MİT, By Lock verilerini Türkiye’ye aktarmayı başardı. Yapılan analizde By Lock’ta 18 milyon yazışma ve 3,5 milyon e-posta belirlendi.

- Kimlere ulaşıldı?: Şifreli mesajlaşma programını kullanan FETÖ üyelerinin isimleri, telefon numaraları tespit edildi. İçeriklere ise kısmen ulaşılabildi. By Lock kullandığı tespit edilenler arasında hâkim, savcı, polis asker, işadamı, gazeteci gibi on binlerce FETÖ’cü olduğu ortaya çıktı. O gün için yapılan tespitlere göre By Lock’a kayıtlı 215 bin 92 hesap bulunuyor.

- Deşifre oldular: Tespitlerden sonra Ağustos ayındaki YAŞ öncesi  By Lock kullanan FETÖ’cü 600 rütbeli asker ile ilgili bir rapor hazırlandı. Rapor, 11 Temmuz 2016’da Milli Savunma Bakanlığı’na iletildi ve FETÖ’cüler By Lock’un devlet tarafından deşifre edildiğini öğrendi. (Star)