Akıllı telefon pazarındaki rekabet hepinizin malumu. Üreticiler en iyisini yapabilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Bu durum kuşkusuz en çok biz kullanıcıların işine yarıyor. Böylece son teknoloji ürünü cihazları çok daha ucuza alabiliyoruz. Bu duruma en basit örneklerden birisi de parmak izi okuyucusu diyebiliriz. İlk olarak Motorola’nın akıllı telefonlarda denediği parmak izi okuyucusu, iPhone 5s ile popülerlik kazanmıştı.

Apple, parmak izi okuyucusunu iPhone 5s’te kullandıktan sonra, birçok akıllı telefon üreticisi bu teknolojiyi telefon modellerinde kullanmaya başladı. İlk başlarda üst segment modellerde kullanılan parmak izi okuyucusu, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte orta ve giriş segmentindeki telefonlarda bile standart haline gelmişti.

Şimdi ise sadece birkaç senelik bir maziye sahip olan bu teknoloji tarihe karışabilir. Zira bir çokteknoloji devi artık fiziksel parmak izi okuyucusu yerine, ekran ile tümleşik bir okuyucu üzerinde çalışmaya başlamış durumda.

Samsung ne yaptıysa bir türlü başaramadı

Parmak izi okuyucusunu ekranın altına yerleştirme fikri ilk olarak Samsung’dan geldi. Samsung’un uzun süre üzerinde çalıştığı S8 ve S8+ modelinde parmak izi okuyucusunun ekranın alt kısmında bulunacağı iddia edilmişti.

Fakat sizlerin de bildiği üzere Samsung, parmak izi okuyucusunu ekranın altı yerine telefonun arka kısmına yerleştirme kararı almıştı. Bu durumun temel nedeni Samsung’un geliştirme aşamasında bir dizi sorunla karşılaşmasıydı. Güney Koreli teknoloji devi ne yaptıysa ekranın altına yerleştirdiği parmak izi okuyucusunu stabil bir hale getiremedi.

Dahası, Samsung bu teknolojiyi hala tam olarak kullanmaya başlayabilmiş değil. Zira Galaxy Note 8’de de parmak izi okuyucusunun ekranın altı yerine, telefonun arka kısmında olacağı tahmin ediliyor.

Apple uzun süredir deniyor

Apple’da parmak izi okuyucusunu ekranın altına yerleştirmek isteyen üreticilerden birisi. Bu sene satışa sunacağı yeni iPhone modelinde köklü değişikliklere giden Cupertino merkezli şirket yeni parmak izi okuyucusu teknolojisi üzerinde uzun zamandır çalışıyor.

Apple’da ilk başlarda parmak izi okuyucusunu OLED ekranın altına yerleştirmekte çeşitli zorluklarla karşılaşmıştı. Hatta bir ara Apple’ın bu inadından vaz geçerek aynı Samsung gibi okuyucuyu telefonun sırt kısmına yerleştireceği dile getirilmişti.

Fakat Apple, bir şekilde bu zorlukların üstesinden gelerek parmak izi okuyucusunu ekranın alt kısmına yerleştirmeyi başardı. Tabi bu teknolojinin ne derece verimli olduğu şimdilik merak konusu.

Qualcomm bu teknolojiyi pazarlayacak

Teknoloji dünyasının öncü isimlerinden biri olan Qualcomm’da bu yeni parmak izi okuyucusu teknolojisi üzerine yoğunlaşan firmalardan. Genel itibari ile ürettiği yonga setleri ile isminden söz ettiren Qualcomm, geçtiğimiz gün yeni teknolojisini tanıttı.

Qualcomm tarafından tanıtılan bu yeni teknoloji, parmak izi okuyucusunun ekranın altına yerleştirilmesine imkan veriyor. Aslında Qualcomm’un patentlediği teknolojide tek bir nokta yerine tüm ekran parmak izi okuyucusu gibi çalışıyor.

Qualcomm’un bu yeni teknolojisinin ilk müşterisi ise Çin’in önce gelen akıllı telefon üreticilerinden biri olan Vivo oldu. Vivo önümüzdeki dönemde satışa sunacağı yeni akıllı telefon modellerinde, Qualcomm’un ekran altındaki parmak izi sensörlerini kullanacak. Bakalım Qualcomm’un teknolojisi başka hangi üreticiler tarafından tercih edilecek.

Fiziksel parmak izi okuyucuların ömrü tükendi

Apple, Samsung ve Qualcomm’un yeni parmak izi okuyucusu teknolojisi üzerine yaptığı atılımlar fiziksel parmak izi okuyucusunu tarihin tozlu sayfalarına gönderecek gibi duruyor.

Elbette bu hemen olacak birşey değil. Fakat önümüzdeki sene tanıtılacak olan yeni amiral gemisi modellerinde muhtemelen fiziksel parmak izi okuyucusu bulunmayacaktır.

Önümüzdeki dönemde bu yeni teknoloji orta segment modellerde de kullanılmaya başlayacaktır. Muhtemelen bir kaç sene içerisinde fiziksel parmak izi sensörleri tamamen tarihe karışabilir. Açıkçası, teknolojinin hızına yetişmenin artık son derece zor olduğunu söylemek sanırım pek de yanlış olmayacaktır.