Fransız siber güvenlik ajansı ANSSI, Fransız 5G telekomünikasyon ağında Huawei'den ekipman
kullanımının tamamen yasaklanmayacağını, ancak Fransız telekomünikasyon şirketlerinin Çinli firma ile çalışmasını istemediklerini açıkladı.

ANSSI'nin başında bulunan Guillaume Poupard, Les Echos gazetesine yaptığı açıklamada, "Tam bir yasak olmayacağını söyleyebilirim... Ancak şu anda Huawei kullanmayan operatörleri, gelecekte de onları kullanmamaya teşvik ediyoruz" dedi.

ABD hükümeti, müttefiklerine Beijing'in casusluk için kullanabileceğini söyleyerek Çin telekom devini Batı'nın yeni nesil iletişim ağlarından uzak tutma çağrısında bulundu. Huawei suçlamaları reddetti.

Kaynaklar, Mart ayında Reuters'a Fransa'nın Huawei'yi yasaklamayacağını, ancak müşterilerin kişisel verileri gibi hassas bilgileri işleyen ana mobil ağının dışında tutmaya çalışacağını söylemişti.

Fransa'nın Huawei'nin ekipmanı hakkındaki kararı, ülkenin dört telekom operatöründen ikisi, Bouygues Telecom ve SFR için oldukçe önemli. Bu iki mobil ağın yaklaşık yarısı Çinli şirket tarafından yapıldı. Poupard, "Şu an Huawei kullanan kişiler için, üç ila sekiz yıl arasında değişen yetki süreleri veriyoruz" dedi.

Devlet kontrolündeki Orange zaten Huawei'nin Avrupalı rakipleri Nokia ve Ericsson'u
seçmişti.

Poupard, önümüzdeki haftadan itibaren, 5G ağı için Huawei ekipmanı kullanma konusunda açık bir yetki almayan operatörlerin, belirlenen son tarihten sonra yanıt almamış olmaları halinde, bu durumu taleplerinin reddedilmesi olarak kabul edebileceğini söyledi.

Poupard, bu kararın Çin'e karşı bir düşmanca bir eylem olarak değil, Fransız bağımsızlığını korumak için verildiği söyledi. Poupard, "Bu, Huawei'ye zarar vermek veya Çin'e ırkçılık değil... Tek söylediğimiz, Avrupalı olmayanlar ile Avrupalı tedarikçilerin aynı riskleri taşımadığıdır" dedi.