Fransız maliye uzmanları ve polis, dün Sabah Google’ın başkentteki ofisine vergi kaçırıldığı ve para aklandığı iddiaları üzerine operasyon yaptı. Baskının çok gizli ve yüksek güvenlik önlemleri altında yapıldığı belirtilirken, operasyona yaklaşık 100 maliye uzmanı, polis ve özel yetkili görevlilerin de katıldığı ifade edildi. Operasyonun Google’ın vergi kaçırmış olabileceğine dair yapılan başvuru neticesinde düzenlendiği bildirildi.

Baskın öncesi operasyonun gizliliğini korumak amacıyla Maliye Bakanlığı’nın, iç haberleşme sistemini devre dışı bıraktığı da iddia edildi.

‘Yasalara uyuyoruz!’

Şubat ayında Google’ın 1.6 milyar euro birikmiş vergi borcu olduğu ve bu borcu tahsil etmek için Fransa Maliye Bakanlığı’nca çalışmalar başlatıldığı haberleri çıkmıştı. Maliye Bakanlığı yetkilileri, iddiaları gizlilik nedeniyle yanıtsız bırakmıştı. Bazı kaynaklar ise, Google İrlanda’nın Fransa’da kurallara aykırı işlemler yaptığı, kurumlar vergisi ve katma değer vergisi ödemediği iddialarının da bulunduğunu öne sürüyor.

Google ise, söz konusu baskının ardından yaptığı açıklamada Fransız kanunlarına tam olarak uygun bir operasyon yürüttüklerini, yetkililerle işbirliği yapmaya özen gösterdiklerini bildirdi. Google Avrupa Sözcüsü Al Verney, “Yetkililerin tüm sorularına yanıt vererek, işbirliği içindeyiz. Fransız kanunlarına tam anlamıyla saygılı ve uyumluyuz” açıklamasını yaptı.

Hepsinin derdi...

Bu ve benzeri iddialar, Google’ın yanı sıra diğer Amerikan teknoloji şirketlerinin de ortak derdi durumunda. Nitekim bu şirketler, Avrupa merkezlerini İrlanda veya Lüksemburg gibi düşük kurumlar vergisi alan ülkelerde kurmaya çalışıyor. Bu şekilde mali yükümlülüklerini azaltan şirketler, daha yüksek kar transferi yapabiliyor.

Avrupa Birliği, bu konuda yaptırımlar ve kontrollerini artırırken, Google, İngiliz hükümetine 140 milyon dolar fazladan vergi ödemesi yapmayı kabul etmişti. Apple ise, geçen yıl aralık ayında İtalya’ya 350 milyon dolar ödemeye razı olmuştu.