Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) iş birliği kapsamında yerli ve milli olarak geliştirilen radar ile ilgili açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, radar ile sivil uçakların daha güvenli iniş ve kalkış yapacağını söyledi.

Şimdilik test aşamasında olan milli radar, tüm testler bittikten sonra DHMİ’ye teslim edilecek. Hemen ardından hava trafik kontrol hizmetlerinde aktif olarak kullanılacak.

Varank aynı zamanda geliştirilen bu teknolojilerin ticarileştirmek ve seri üretimini yapmak isteyen firmalarla iş birliği yapabileceklerini ve onlara bu teknolojiyi lisanslamaya hazır olduklarını söyledi.

Milli Gözetim Radarı özellikleri neler?
Milli Gözetim Radarı özellikleri arasında hareketli hedef takibi yapabilmesi bulunuyor. Ayrıca radar yağış konumunu ve yoğunluğunu da kolayca ölçebiliyor. MGR aslında tam yedekleme özleliğine sahip birincil gözetleme radarı PSR ve ikincil gözlem radarı SSR‘den oluşuyor. PSR, 112 kilometrelik menzile ve 8.5 kilometrelik azimut kapsama alanına sahip. SSR ise MODE-S desteği sunuyor. Böylece uçağın tescil işareti, hızı, irtifası ve mevkisi gibi bilgiler elde ediliyor.

PSR sisteminin testleri tamamlandı. Sistemin saha kabul test süreci ise 24 Şubat günü başlayacak.