Tüm dünyada Uber, WhatsApp, Snapchat veya Pokemon Go gibi girişimler risk sermayesi fonlarından aldıkları yatırımla doğuyor. Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG, yeni küresel girişimlerin doğmasını sağlayacak sermaye yatırımlarının nasıl paylaşıldığını anlatan raporunu yayınladı. 2016'nın ikinci çeyreğini kapsayan rapora göre, küresel girişim ekonomisinde bin 886 girişim 27.4 milyar dolar yatırım fonu aldı. Bu fonlarda aslan payını alan bölge ise Silikon Vadisi'nin içinde yer aldığı Kuzey Amerika. Tam olarak 17.1 milyar dolar çekmiş durumda. Avrupa 385 girişim için aldığı 2.8 milyar dolarla çok geride kaldı. Hatta AB'de ilk çeyreğe göre yüzde 20'lik düşüş var.

ASYA AVRUPA'NIN ÖNÜNDE
Eğlenceden eğitime, sağlıktan finansa her alanda yaşanan dijital dönüşümde başarılı olan girişimcilerin arkasında küresel risk sermayesi fonları bulunuyor. Dijital dönüşümü ciddiye alan ülkeler hem devlet hem de özel kaynakları harekete geçiriyor. Tüm ülkeler girişimcilik fonlarında aslan payı için savaş veriyor. Avrupa sayı olarak Asya'nın önünde görünse de girişim başına alınan yatırım konusunda geride. Asyalı girişimler Avrupalılar'dan daha fazla değer elde etmişler. Asyalı 343 girişim 7.4 milyar dolar risk sermayesi yatırımı almış. Yani Asyalı bir girişimci ortalama 21.5 milyon dolar alırken, Avrupalı 7.27 milyon dolar yatırım almış. Kuzey Amerika'da ise yatırımcı rakamı Avrupa ve Asya'nın toplamından fazla. Girişimci başına alınan ücret ise 15.2 milyon dolar.

AMERİKA KAPISINI İTÜ AÇIYOR
Küresel iş yapmak isteyen teknoloji şirketinin rüyası ABD pazarına adım atmak. Bu adımı atarken tecrübe ve maliyet büyük önem taşıyor. İTÜ ARI Teknokent'in firmaları ABD pazarına taşıyarak uluslararası birer markaya dönüşmeleri adına düzenlediği İTÜ GATE Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı, farklı ölçekteki tüm firmalara hizmet verecek şekilde yenileniyor. Uluslararası bağlantılara açılmasını hızlandıran ve 6 aya kadar uzatılabilen İTÜ GATE sürecine katılmak isteyen firmalar www.itugate. com adresinden programa başvurabiliyor.

Girişimci ekonomisinin İngilizce ve kısaltmalara boğulmuş mesafeli dilini sizin için anlaşılabilir hale getiriyoruz. Küresel girişimciliğin bir parçası dil eğitimi olsa da kendi dilini iyi konuşmayan girişimcinin yerel pazarda değişime imza atması zor.

Startup: Başlangıç aşamasındaki girişimci. İlk can suyunu alan bitki ile artık kök salmaya başlayan fidan arasındaki fark gibi girişimciler de aşamalarına göre sıralanıyor.

Venture Capital: Risk sermayesi yatırımcısı. Girişimcilere farklı aşamalarda yatırım yapan ve konusunda uzman yatırım kurumları.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM EKOSİSTEMİ
Sabah Gazetesi olarak her hafta cuma günleri Ekonomi bölümünde "ONHAYAT" "Dijital Girişimci Ekonomisi" sayfalarına başlıyoruz. Başbakan Binali Yıldırım, ilk sayfamızda dijital dönüşüm seferberliği ilan ettiklerini ilk kez açıklarken, yeni hedefler ortaya koydu. Biz yeni nesil girişimciliğe her platformda destek olmaya devam edeceğiz. Ana akım medyada "Dijital Girişimci Ekonomisi" ilk kez kendine yer bulurken, teknoparklar, üniversitelerdeki yeni nesil dijital girişimler, kuluçka merkezleri, girişim hızlandırıcılar, dünyadaki örnekler sayfalarımızda detaylı şekilde işlenecek.

Timur Sırt/Sabah