CEO koltuğuna yabancı, başkanlığa Türk yönetici oturuyor

Neresinden bakarsanız sürpriz bir değişim oldu bu. Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Ögüt'ün görevinden istifa etmesi, bu yılın en şaşırtıcı ayrılıklarından biri olarak anılacak.

Oysa CEO koltuğunda hayli hareketli bir üç yıl geçiren Gökhan öğüt için bundan sonraki süreç bir parça meyveleri toplama dönemiydi, önderliğinde Vodafone Türkiye, büyük performans ve stratejik planlama gerektiren 4,5G uygulamalarından hasar almadan çıkmıştı. Yine dönem dönem karmaşık halde ilerleyen Beşiktaş Spor Kulübü ile yürüttükleri Vodafone Arena Stadı açılmış, projenin keyif kısmı başlamıştı. Yanı sıra fiber altyapıya dönük işbirliği konusunda da anlaşma sağlanmıştı.

Evet, şirket Gökhan Öğüt'ün görevde bulunduğu ilk iki yılın aksine, 2015'te 132 milyon TL zarar açıklamıştı. Abone sayısı 19,8 milyondan 22,7ye çıkmış, gelir ise 5,7 milyar TL'den 8,4 milyar TL'ye yükseltilmişti. Görev değişiminde bu rakamların ne kadar etkili olduğunu zaman gösterecek.

Serpil Timuray ile birlikte son derece yorgun Telsim markasından dünya markası Vodafone'a dönüşümün mimarı olan ekipte yer alan Gökhan Öğüt'ün yerine finans kökenli bir yönetici ataması yapıldı. Pazarlama ağırlıklı iş geçmişi olan Öğüt'ün yerine Vodafone İtalya'nın finanstan sorumlu icra kurulu başkan yardımcılığı görevini yürüten Colman Deegan, Vodafone Türkiye'nin yeni CEO'su olacak. Bu atama ile şirket, yedi yıl aradan sonra tekrar yabancı CEO'ya emanet edildi. Öğüt, 19 Eylül'e kadar görevinde kalacak, o tarihte bayrak değişimi yaşanacak, ikili 19 Ekim'e kadar birlikte çalışacak.

Vodafone Türkiye'de bir önemli değişim de yönetim kurulu başkanlığında yaşanıyor. Vodafone Türkiye yönetim kurulu başkanlığı görevini, halihazırda Vodafone Global'de CEO'dan sonra iki önemli başkanlıktan birini yöneten Serpil Timuray üstlenecek. Türkiye'yi çok iyi tanıyan bir üst yöneticinin bu göreve gelmesi, yeni CEO'nun da işini kolaylaştıracak gibi duruyor.

Ekonomist Dergisi

Küçülmeyi kabul etmediği için mi ayrıldı?

Vodafone Türkiye'nin CEO'su Gökhan Öğüt geçen hafta istifa etti. Bu istifa iş ve teknoloji çevrelerinde sürpriz olarak değerlendirildi.

Peki, Öğüt neden istifa etti? Bildiğimiz kadarıyla Öğüt şirkette hemen her kademe çalışan tarafından çok sevilen ve de saygı gören bir isim. Bu ayrılışın Vodafone çalışanları arasında ciddi bir üzüntüye neden olduğunu tahmin ediyoruz. Diğer yandan Öğüt döneminin rakamları da fena sayılmaz. Hatta bir önceki CEO Serpil Timuray dönemine göre çok daha iyi. Öğüt'ün rakamlarına ve CEO bayrağını devir aldığı koşullara bakalım. Seçim dönemini de sayarsak Öğüt döneminin tümünde dört farklı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı görev yaptı. Yani genel olarak siyasi hareketlerin yoğun olduğu dönemde şirketin başındaydı. O yıllarda regülasyon kurumunda da değişiklikler oldu.

Bilgi Teknolojileri iletişim Kurumu verilerine göre, 2016 yılı birinci çeyrek döneminde toplam gelire göre pazar payları Turkcell'in yüzde 40.1, Vodafone'un yüzde 38.5 ve Türk Telekom'un ise yüzde 21.4 seviyelerinde olduğu görülüyor. Veri geliri açısından bakıldığında Vodafone Türkiye'nin yüzde 48.4 ile internet tabanlı işinin büyüdüğünü görüyoruz. Öğüt 2013 sonunda 40.9 milyon TL olan karı 2014 yılında 53.6 TL'ye taşıdı. 2015'de 4.5G altyapı yatırımlarının ve toplam harcama giderlerinin artması ile yılı 132 milyon TL zararla kapattı. 2016 ilk çeyreğinde ise 2.3 milyar TL ciro rakamı ile en yakın rakibi 2.4 milyar TL'lik Turkcell'e yaklaştı.

Önceki yıllarda ortak altyapı kullanımı konusunda karar alınırken Vodafone küresel ekibi ve teknoloji ekibinin lideri, TürkTelekom (Avea) ile ortak altyapı kullanımını stratejik konu diyerek kabul etmedi. Oysa bu kritik karar sektörde karlılığın Vodafone lehine değişmesini sağlayabilirdi. Daha açık bir anlatımla Vodafone'un karlılık rakamları 2015 ve gelecek yıl göreceğimiz üzere eksi olmazdı. Bu kararda Öğüt'ün ne kadar etkisi var tam olarak bilemiyoruz. Şimdi Vodafone CEO'luğuna gelen isme ve geçmişteki görevlerine bakarak Öğüt'ün niye ayrıldığını ve şirketin yeni dönemini anlamaya çalışalım. Sabah Gazetesi Teknoloji Yazarı Timur Sırt’tan öğrendiğimize göre, Öğüt bazı kararlara imza atmak istememiş. Öğüt tanıdığımız kadarıyla duygusal, insani değerler ve tutarlılık konusunda öne çıkan bir isim. Bu tarz yöneticiler elini sıktığı insanlara küçülme gibi kararlarla tutarsız görünmek istemeyebilir, insani değerleri yüksek yöneticiler böyle durumlarda ayrılmayı tercih eder. Yerine atanan İngiliz Colman Deegan, Vodafone İtalya'da finansın başındaki isimdi. "Finans müdürleri (CFO) küçülme operasyonu için gelir" tezine sığınmıyoruz. Ancak Deegan'ın geçmişte görev yaptığı ülkelerde hep birleşme ve satın almalarda sorumluluk aldığını görüyoruz. Bu pencereden bakınca Vodafone'un herhangi bir satın alma kararı için 'güzelleştirme' operasyonu uygulaması akla yakın görünüyor.

Bu yorumlara bakarak Vodafone Türkiye'nin geleceği konusunda farklı yorumlar yapılabilir. Türkiye'den çıkıyor yorumu yapmak için veriler çok yetersiz. Nasıl olursa olsun gelen yeni yöneticinin finansal tabloları önüne alarak çalışacağı güçlü bir olasılık. Her durumda, Gökhan Öğüt'e gelecek dönemi için başarılar, Deeagan'a da yeni görevi için Türkiye'ye hoş geldin demek istiyoruz...

Para Dergisi