Great Place to Work’ün verileri ışığında hazırlanan ve Amerika’nın en iyi işverenlerinin belirlendiği Fortune’s 100 listesi geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Kurum kültürü uzmanları Great Place to Work ile prestijli ekonomi yayını Fortune, 2015 yılı listesinin belirlenmesi için 18’inci kez bir araya geldi. Çalışanlarla yapılan Trust Index Anketi, Culture Audit İşyeri Kültürü Analizi ve IK uygulamalarının bütününün değerlendirilmesi ile oluşturulan listeye giren şirketler içinde, özellikle teknoloji şirketlerinin ağırlığı dikkat çekiyor. Listede bilgi teknolojileri ve yazılım alanında faaliyet gösteren 17 firma bulunuyor.
 
Google 6’ıncı kez birinci
Listenin tepesinde yine Google var. Teknoloji devi Google, Fortune’s 100 listesinde son 6 yıldır birinci sırada yer alıyor. Google, Great Place to Work tarafından yayınlanan Dünyanın En İyi Çokuluslu İşverenleri listesinde de son iki yıldır ilk sırada yer alıyordu. Ek olarak, enstitünün bu yıl ilk kez yayınladığı Asya’nın En İyi İşverenleri listesinde de yine zirvede.

Doğum iznini uzatma kararı ile yerini korudu
Google 2014 yılında, kadın ya da erkek fark etmeksizin çocuk sahibi olan ya da evlat edinen tüm anne babaların, bebekleriyle daha uzun süre vakit geçirebilmeleri için ücretli izinlerini uzatma kararı aldı. Ayrıca firma ebeveynlere kişisel finans anlamında sağladığı destekle de İK alanında örnek teşkil eden uygulamalara imza atıyor.
 
Twitter listeye 24’üncü sıradan giriş yaptı
Listeye ilk kez girerek sürpriz yapan ilgi çekici diğer isimler de var. Bunlardan biri sosyal medyanın yönünü değiştiren marka Twitter. Listeye 24’üncü sıradan giren Twitter listedeki ilk sosyal medya şirketi olarak da dikkat çekiyor.
 
Çalışanlar dünyayı değiştiren platformun parçası olmaktan gurur duyuyor
Twitter yeni çalışanlara yönelik başarılı oryantasyon programları uyguluyor. Çalışanlar şirketteki ilk haftalarını ‘uçuş okulu’ olarak bilinen San Francisco’daki merkez ofiste geçiriyor. Burada şirketin intranet altyapısı “Birdhouse-Kuş kulübesi” ile ilgili detaylı bilgi ediniyor ve CEO ile tanışma imkanı buluyor. Ayrıca Twitter yöneticileri ayda iki kez ekipleri ile çay saatleri düzenleyerek onlara şirketin hedeflerinden bahsediyor, çalışanların sorunlarını dinliyor. Twitter çalışanları, dünyayı görünür şekilde değiştiren bir platformun parçası olmaktan gurur duyuyor.
 
Riot Games, çalışanlarını oyun turnuvası için Seul’e yolluyor
Listeye ilk kez giriş yapan bir diğer şirket ise, video oyunu tutkunlarının yakından takip ettiği Riot Games. Şirket listede 13’üncü sıraya yerleşmiş. Riot Games, dünyanın dört bir yanındaki çalışanlarını yılda bir haftalığına Seul’e gönderiyor. Çalışanlar kentteki Dünya Kupası Stadı’nda ‘We Riot’ isimli etkinlikte bilgisayar oyunu turnuvaları yapıyor. Riot Games çalışanları bu etkinliğin hayatlarındaki en eğlenceli deneyimlerden biri olduğunu söylüyor.
 
İlham verici farklı uygulamalar
Tasarım ve mühendislik yazılımlarının lideri Autodesk, Noel arifesi ile 31 Aralık arasındaki haftada tüm çalışanlarına ücretli tatil veriyor; buna ‘dinlence haftası’ deniliyor. Ayrıca, işe alım için önerdiğiniz kişi işe alınırsa 3 bin dolar ile ödüllendiriliyorsunuz.
‘Aile’ olma hissine önem veren otel zinciri Hyatt Hotels, işe alınan herkesi ilk çalışma gününün akşamında otelde misafir ediyor. Uygulama ile çalışanların bu büyük ailenin bir parçası olduğunu hissetmesi amaçlanıyor.
İlaç firması Roche ise, çalışanların şirkete bağlılığı ile öne çıkıyor. Roche’de çalışanların yüzde 42’si en az 10 yıldır burada çalışıyor.
 
‘Güven, takdir ve saygı’ oluşturabilen şirketler
Analizlerinde şirketlerin tüm İK uygulamalarını hem çalışan hem de yönetici perspektifinden inceleyen Great Place to Work®, objektif kriterlerden ziyade sübjektif hissiyatları, algıları ve güveni ölçümlüyor. Kurum kültürünün yaratılması ile şirketlerin ekonomik açıdan da daha güçlü hale geldiğini savunan Great Place to Work, kurum kültürünün temelinde ise güven, takdir ve saygı hissiyatının yattığını ortaya koyuyor. Kurumun 25 yılı aşkın süredir yayınladığı ‘En İyi İşverenler’ listeleri, bugün kurum kültürü alanında dünyadaki en geniş çaplı ve saygın araştırma olma özelliğini taşıyor. Her yıl analizlerine Türkiye de dahil 53 ülkeden 7 bine yakın işletme ve 16 milyondan fazla çalışanı dahil eden enstitü, bu çalışmaları ile tüm dünyadaki çalışanların daha iyi koşullarda, daha mutlu ve verimli çalışabilecekleri kurum kültürlerinin inşa edilmesi amacıyla hareket ediyor; şirketlere bu anlamda ilham veriyor.
Son 3 yıldır Türkiye’de de faaliyet gösteren Great Place to Work, Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2015 listesini Mayıs ayında açıklayacak.