Geçtiğimiz cumartesi Google Fotoğraflar biyometrik gizlilik davası sonuçlandı!

2016 yılında açılmış dava, cumartesi günü Chicago ABD Bölge Mahkemesitarafından son oturum ile karara bağlandı. Mart 2016’da açılan davada, davacı Reuters’e göre, Google, biyometrik verileri toplamak ve depolamak için yüz tanıma yazılımı kullanarak Biyometrik Bilgi ve Gizlilik Yasası’nı ihlal ettiğini iddia etti.

Fotoğraflardan kullanıcıların izni olmaksızın yüz tanıma yazılımı ile biyometrik kayıtlarının alındığını vurguladı. Bunlarla birlikte, Google’ın Fotoğraflar uygulaması ile herhangi bir erişim izni olmaksızın verilerimizi işlediği ve bu verileride veri tabanlarında kaydettiğini söyledi.

Davacı Reuters Google’dan 5 milyon dolar tazminat istedi fakat sonuç pek istediği gibi olmadı. Bununla birlikte, Gizlilik Yasası’nın kasıtlı ihlalleri için 5000 dolar, ihmal edilen her kullanıcıya da ayrı ayrı 1000 dolar ödenmesini talep etti.

Google’ın mahkemeye verdiği belgeler ile davacıların zarar görmediğini ve bu nedenle herhangi bir tazminat veya ihtiyati tedbir alma hakkına sahip olmadığını belirtti. ABD Bölge Hakimi Edmond Chang, Google’ı haklı bularak mahkemenin “Dava konusu yargı yetkisine sahip değildir, çünkü davacıların somut bir zarara maruz kalmamıştır.” Diyerek davayı Google’dan yana sonuçlandırdı.(Shiftdelete)