Google'daki özel hayatın korunması tartışmaları yüzünden Çinlilerin arama verilerinin derlendiği sistem kapatılınca Çin'e özel sansürlü arama motoru geliştirme çalışmaları sekteye uğradı. Ancak, şirket içindeki yaygın muhalefet karşısında, Google yöneticileri projenin en merkezi veri kaynaklarından birini kapattı ve devam eden çalışmayı çok daha zorlaştırdı.

Ağustos ayında Google, Çin pazarını araştırmanın bir yolu olarak 265.com adlı arama motorunu satın aldı. Ancak 265.com adresinden yapılan aramalar, Çin'deki en popüler arama motoru ve Google'un başrakibi olan Baidu'ya yeniden yönlendiriliyordu. Ayrıca, birçok çalışanın siteyi Google'ın ileri düzey Çinli hırsları için bir işaret olarak görmesiyle önemli iç sorunlar ortaya çıkardı.

Yeni rapora göre, 265 kısa süre önce kapatıldı ve kalan Dragonfly takımı, veri kaynağı olmadan projeyi ilerletmek için önemli zorluklarla karşı karşıya. Takip eden aylarda, 400'den fazla Google çalışanı projeye muhalif bir mektup imzaladı. Ayrı bir çalışan grubu, projeyi desteklemek için benzer mektup imzaladı.

Veri toplama projesinin iptal edilmesi Dragonfly programının da işlevsiz hale gelmesine sebep oldu. CEO Sundar Pichai hükümet yetkililerine kesinlikle bir arama motoru planları olmadığının bilgisini de verdi. (Milliyet/Onur Binay)