Google artık tüm Android APK'larına, uygulamaların orijinal ve onaylanmış kaynaklardan geldiğine dair küçük güvenlik meta verileri dizesi ekliyor. Başka bir deyişle, DRM (dijital haklar yönetimi). Google'ın amacı, hileli uygulamaların veya kötü amaçlı kod yüklü olanların yayılmasını engellemek. Böylece Android platformunun güvenliği artacak.

Meta veriler, en yeni APK İmza Düzeni kullanılarak geliştiricilerin tüm uygulamalarına uygulanıyor. Android, bu verilerin yüklü olan herhangi bir uygulamada bulunmasını gerektiriyor. Android kullanıcıları, indirdikleri uygulamaların Google tarafından onaylanmış olup olmadığına bakabilecek.

Bu değişiklik, Android kullanıcılarının Google tarafından imzalanmış gerçek uygulamaları aldıklarından emin olmalarını sağlayacak. Birçoğumuz Play Store'dan uygulama indirse de internette farklı yerlerden APK dosyaları indirenler için bu özellik değerli olacak.

Meta veriler, uygulamaların nasıl ve ne zaman kullanıldığı konusunda geliştiricilere daha fazla kontrol sağlıyorr. Örneğin, meta veri dizesini değiştirmek, kullanıcıları daha önceki bir sürüme bağlı kalmak yerine, artık Reklam içeren biri gibi en son sürüme güncellemeye zorlayabilir. Bu türden kötüye kullanımın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz bilinmiyor. Ancak değişiklik yine de mobil güvenlik için bir adım olabilir. (Onur Binay/Milliyet)