Google çeviri, İnternet'te var olan milyarlarca içeriğin farklı dillere çevrilmesine yardımcı oluyor. Google Translate, karmaşık olmayan arayüzüyle en çok kullanılan çeviri araçları arasında yer alıyor. Peki, Google'ın çeviri aracı hakkında neler biliyoruz ve onu ne kadar doğru kullanıyoruz?

Euronews'de yer alan habere göre, internet teknolojileri araştırmaları yapan W3Techs'in güncel verilerine göre, İnternet'in büyük bir bölümü İngilizce içerikten oluşuyor. İnternet üzerindeki tüm sitelerin yüzde 59,5'i İngilizce. Onu yüzde 8,7'yle Rusça, yüzde 4'le İspanyolca, yüzde 3,1'le Türkçe izliyor.

Son 10 yılda Türkçe sayfaların oranı arttı ancak yine de İnternet üzerinde İngilizce içerik hakim durumda.

Google Çeviri, yabancı dili İnternet'teki içerik deryasını tam olarak anlamak için yeterli olmayan kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Bununla birlikte Google Çeviri, her zaman mükemmel tercümeler yapmıyor ancak mükemmelleşmek için yeni algoritmalar deneniyor.

Translate aracı halihazırda 100'den fazla dil arasında tercüme yapıyor.

Google Translate hangi algoritmayı kullanıyor?

Google Translate çeviriler için yakın zamana kadar Avrupa Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler gibi büyük kuruluşların verilerini kullanıyordu. Çeviriler ayrıca sözlük bilgileri ve kullanıcılar tarafından yapılan katkılar aracılığıyla şekilleniyordu.

Google, çeviri aracına 2016'da devrim niteliğinde bir yenilik getirdi. Yapay zekanın bir kolu olan "Makina Öğrenmesi" (Machine Learning) kullanılarak çeviride Nöral Makine Çevirisi adı verilen bir sisteme geçildi.

Nöral Makine Çevirisi ile her dil için büyük veri setlerini kullanmak yerine tek bir algoritmayla çeviri yapılabilir hale geldi. Bu sistem ilk olarak Türkçenin de aralarında bulunduğu sekiz dil için uygulandı.

Google Çeviri nasıl kullanılır?

Google Translate anlaşılır bir arayüze sahip ancak keşfedilecek birçok özelliği var.

Çeviri aracı en basit haliyle şu şekilde kullanılır:

- translate.google.com sitesine gidilir,

- Çevrilmek istenen metin sayfanın sol tarafındaki kutucuğa yapıştırılır ya da yazılır, (bunun için kurşun kalem şeklinde görünen "el yazısı" seçeneğine tıklanarak karakter çizilebilir)

- Çevrilen dil Google Çeviri tarafından otomatik olarak algılanır ancak algılanmaması durumunda aşağı doğru bakan ok işaretine basılarak seçilir,

- Sağ tarafta hedef dil de aynı şekilde seçilir,

- Sol tarafta çevrilmek istenen metin, kelime ya da ifade sağ tarafta hedef dile çevrilmiş halde görünür.

Öte yandan çevrilen metin, hoparlör şeklindeki "dinleyin" tuşuna basılarak dinlenebilir. Böylelikle kelimelerin yabancı dildeki telaffuzları öğrenilebilir.

İnternet sitelerinin dili nasıl çevrilir?

Google çeviri aracılığıyla İnternet sitelerinin dilini çevirmek için iki seçenek var.

1. Google Chrome tarayıcısını kullanılıyorsa otomatik çeviri için şu adımları izlenebilir:

Google Chrome açılır, sayfanın sağ üst kısmındaki üç noktaya tıklanır ve "Ayarlar" seçeneğini açılır, ekranın en altında "Gelişmiş" seçeneğine tıklanır, "dil" bölümünden çevrilmesini istenen dillere tıklanarak "Bu dildeki sayfaları çevirmeyi öner" ifadesi seçilir.

Bu adımlar uygulandığı takdirde Google seçilen dildeki sayfaların ana dile çevrilmesi önerisini otomatik olarak yapıyor.

2. Belli bir İnternet sitesini çevirmek için şu yol takip edilebilir:

Google Translate açılır, çevrilmek istenen İnternet sitesinin bağlantısı sol kısma kopyalanır, sol tarafta çevrilen dil seçilir, sağ taraftaysa hedef dil seçilir, çevirisi yapılan bağlantıya tıklanır (sağ kısımdaki).

Google Çeviri'nin mobil uygulaması nasıl kullanılır?

Google Translate mobil uygulama olarak akıllı telefonlara indirilebilir. Mobil uygulamada çevrilecek metin, yazı, fotoğraf, konuşma ve el yazısı olarak girilebilir.

Çevrilecek metnin fotoğrafını çekmek için kamera işaretine tıklanır ya da buradan galeriye gidilerek cihazdan fotoğraf yüklenir. Çeviri uygulaması metni algılayarak istenen dile çevirir.

Mobil uygulama üzerinden mikrofon düğmesine tıklanarak ses kaydedilebilir ve kaydedilen ses otomatik olarak çevrilebilir. Bunun yanında "sohbet" seçeneğiyle konuşmalar iki dil arasında otomatik olarak eş zamanlı tercüme edilebilir.

Mobil uygulama ayrıca Android işletim sistemi kullanan telefonlarda herhangi bir uygulama ya da İnternet sitesinde istenen bir metnin çevirisini daha hızlı yapmak için "Tap to Translate" seçeneği sunuyor. Böylelikle örneğin bir İnternet sitesinde çevirmek istenen cümle seçilerek "çeviri" özelliğine tıklanıyor ve uygulamaya gitmeden çeviri yapılabiliyor.

Bu özelliği aktifleştirmek için mobil cihazda Google Çeviri uygulamasını açarak menü üzerinden "Ayarlar" seçeneği açılır, "Tap to Translate" seçeneğine tıklanır ve "Etkinleştir" seçeneği aktifleştirilir.