ABD’de yaşayan ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz’ün Google’da üst düzey yönetici olarak çalışan kız kardeşi Seval Öz, tatil için geldiği İstanbul’da hırsızlık şoku yaşadı. Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki Swarovski mücevher mağazasında tezgah üzerine koyduğu çantası 3 kadın tarafından çalınan Öz, çantadaki 3 hafıza kartında özel bir projenin yer aldığını söyledi.
Mert İnan’ın Milliyet’teki haberine göre Google’da ‘İnsansız Otomobil Projesi’nin başında bulunan Öz’ü zor durumda bırakan hırsızlık olayı 20 Temmuz günü saat 17.20’de meydana geldi. ‘Balenciaga’ marka sarı renkteki çantasını tezgahın üzerine koyan Öz, mağazadaki ürünlerle ilgilenirken, ikisi türbanlı üç kadın, çantayı alıp hızla mağazayı terk etti. Öz, bir süre sonra çantanın çalındığını farketti.

Hırsızlık kamerada
Mağaza görevlileri durumu hemen polise bildirdi. Güvenlik kamerasındaki görüntüleri inceleyen polis, 3 kadını bulmak için harekete geçti. Öz, olayı şöyle anlattı:

“Çantamın olmadığını farkedince, tezgahtara sordum ancak bilgisi olmadığını söyledi. Hırsızları bulmaya çalıştım. Hırsızlar Gültepe tarafındaki kapıdan çıkmış. Ben ise ana girişe yönelince, izlerini kaybettim” dedi.  
Hırsızların Ortadoğu kökenli olabileceğinden de şüphelendiğini dile getiren Öz; “Çantamda binlerce dolarlık ziynet eşyası, kredi kartlarım, cep telefonları ve bir miktar para vardı. Ancak daha da önemlisi Google’da önemli proje bilgilerinin yeraldığı 3 hafıza belleğinin gitmiş olması. Pasaportum da çalındığı için şu an Amerika’ya dönemiyorum. Bellek kartlarının içinde Google’a ait gizli proje bilgileri yeralıyordu” diye konuştu.
Öz, “Olayı Google’a ve Amerikan Konsolosluğu’na bildirdim. Pasaportum, kimliklerim ve proje bilgilerinin olduğu hafıza kartlarım geri gelsin yeter” dedi.

İnsansız otomobil projesinin başında
Google’da Kıdemli İş Geliştirme Direktörü olarak çalışan Seval Öz, ünlü doktor Mehmet Öz’ün de kardeşi.
Amerikan siyasetine damga vuran kadınların okuduğu Wellesley Kolej’den mezun oldu. The Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) elektronik eğitimi aldı. Şirket, sürücüsüz otomobil projesi üzerinde 2010’dan beri çalışıyor. Projenin başında da Seval Öz bulunuyor. Sürücüsüz otomobiller bu alanda bir devrimi de temsil ediyor. Sürücüsüz otomobillerin de iki versiyonu var. İlki normal otomobillerde sensör kullanılarak sürücünün devre dışı bırakılabilmesi şeklinde. Şirket yıllardır normal araçları kameralar, sensörler ve yön bulma cihazlarıyla donatarak geliştiriyordu.
İkincisi ise tamamen sürücüsüz kullanılabilen modeli. Bu model prototip olarak da tanıtıldı. Elektrikle çalışan bu otomobilde direksiyon, gaz, debriyaj fren, vites gibi alışılagelmiş kontroller bulunmuyor. Ama herhangi bir cisme çarpıp kaza yapmalarını önlemek için sensör ve programlarla donatılmış durumda.

Kör noktaları kaldırıyor
Bu teknolojiyi dünyaya  daha güvenli bir şekilde sunmayı isteyen Google, aracın olası kazalara karışma riskini minimuma indirmeyi amaçlıyor. Bu yeni araçta acil durum durdurma düğmesi dışında hiçbir şekilde insan müdahalesi yok.
Sürücüsüz araç 2 kişilik olarak tasarlandı. Belirlenen rota istikametinde yolcusunu belirlenen noktaya ulaştıran araç, start-stop özelliğine de sahip. Testlerde 40 Km/saniye hıza ulaşan Google’ın sürücüsüz otomobili, gerekli izinleri alıp seri üretime başlama yolunda adımlar atıyor.

Geleceği tasarlıyor
Tümüyle güvenliğe odaklanan Google’ın sürücüsüz otomobili, araçları, nesneleri ve çevreyi 360 derece tarayarak iki futbol sahası alanda kör noktaları ortadan kaldırıyor. Kullanıcılar akıllı telefon uygulamasını kullanarak bulundukları noktadan alınacak ve gitmek istedikleri hedefe bırakılacak. Bu sayede araya hiçbir insan müdahalesi girmeden ulaşım sağlanmış olacak.