Dünyadaki birçok kişi görme bozukluğu yaşıyor. Hatta yapılan tahminler 2050 yılında dünya nüfusunun yarısının miyop olabileceğini gösteriyor. Durum böyle olunca göz sağlığı alanında yaşanan teknolojik gelişmelerin önemi de büyük. Görme bozukluğu yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu gözlük veya lens kullanıyorlar. Böylece uzak veya yakını görmede yaşadıkları görme problemini gidermeye çalışıyorlar. Gelişen teknoloji, günlük hayatta kullanılan lenslerde de bir yeniliğe imza attı ve zoom lensleri geliştirdi. Bu kontak lensler, gözünüzü iki kez kırptığınızda nesneleri daha yakından veya uzaklaştırarak görmenizi sağlıyor.

Teknolojinin sağlık alanındaki aktif kullanımı sürüyor ve insan hayatına fayda sağlamaya devam ediyor. Son dönemde gözlük kullanıcılarının tercihi olan kontak lensler de akıllanıyor. Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, harekete karşı hassasiyet gösteren lensler üzerinde çalışıyorlar. Amaçları ise göz hareketleri ile görüntünün uzaklık ve yakınlığını değiştirebilmek. Yani gözlerimizdeki lenslerin tıpkı kamera lensleri gibi “zoom” yapabilmesini sağlamak. Böylece görüş açınızı netleştirerek; uzaktaki ya da yakındaki nesneleri daha net görmenizi sağlayacak.

Bilim insanları, gözlerimizle yapabildiğimiz yukarı-aşağı bakma ve sağa-sola çevirme gibi hareketlerimize cevap verebilecek olan bir sistem geliştirdi. Bu sistem aracılığı ile üretilen sinyale göre, kontak lens odak noktası ve odak süresini değiştirebiliyor. Böylece göz açıp kapama gibi hareketlerde zoom yapabiliyor.

Ancak akıllardaki soru ise lensler ile ilgili. Çünkü halihazırda kullanılan kontak lensler bile çoğu doktor tarafından sağlıklı bulunmuyor. Ayrıca, her göz rahatsızlığı olan kişinin lens kullanımı da mümkün olmuyor. Dolayısıyla geliştirilecek olan kontak lensin, bu duruma uygun üretilmesi gerekli. Yani zoom lenslerin her insanın kullanımına ve her göz yapısına uygun olması önemli. Eğer bunu sağlayabilirlerse belki de mevut kontak lensler ile yaşanan bu sorun da giderilmiş olur.