ABD'de Kaliforniya Üniversitesi'nde araştırmalarını sürdüren astronomlar, ilk kezGüneş Sistemi'nin dışında yer alan bir gök cisminde su bulutları olduğunu keşfetti.

2014 yılında NASA'nın WISE isimli, geniş açılı kızılötesi araştırma kaşifi tarafından tespit edilen WISE 0855 isimli "Kahverengi cüce'de su buharı ve bulutlarının izine rastlandı.

'Kahverengi Cüce'ler, yıldızlararası gaz bulutlarının çökmeseyile meydana geliyor ve ne gezegen ne de yıldız olarak tanımladıkları için bu isimle anılıyor ve isimlerinin dışındaki renklerden de meydana gelebiliyor.

Çarpıcı şekilde Jüpiter'e benzeyen gezegen, Dünya'ya 7.2 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. WISE 0855, Dünya, Mars, Jüpiter ve Satürn'ün ardından, su bulunma ihtimali olan ilk gök cismi olarak tanımlanıyor.
Hawaii'deki Gemini Kuzey Teleskobu kullanarak yapılan gözlemler, 13 gün boyunca devam etti ve 14 saatlik bir çalışma yapıldı. Bu sayede araştırmacılar cüce yıldızın net bir kızılötesi fotoğrafını elde etmeyi başardı.

Araştırma çalışmalarına katılan astronomi ve astrofizik profesör yardımcısı Andrew Skemer, elde edilen görüntülerin sağlam bir kanıt olmadığını belirtse de araştırmalara yeni bir bakış açısı getireceğini söylüyor.

WISE 0855'de büyük çapta su buharı ve su bulut varlığının tespit edildiğine dikkat çeken Skemer, yıldızda artık yaşam olup olmadığının araştırılacağını söyledi.