5 milyon abone 'güvenli interneti' seçti!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) sunulan ve tamamen ücretsiz güvenli internet hizmetinden gönüllü yararlanan 5 milyon abone bulunduğunu bildirdi.

İnternet kullanımının artışıyla olumsuz içeriklerin de yaygınlaştığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Özellikle çocuklar için tehlike oluşturan, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı, terör, ırkçılık, kumar, nefret suçu ve siber saldırı içerikli paylaşımlar giderek artıyor ve internet kullanıcılarını tehdit ediyor." dedi.

Olumsuz içeriklerin yayılmasıyla çocukların ve gençlerin korunmasını  sağlamak için gelişmiş ülkelerin internet içeriklerine yönelik pek çok tedbir  uygulandığına işaret eden Arslan, Türkiye'de ise alınan tedbirlerin yanı sıra  BTK'nın "güvenli internet hizmeti"ni talep eden kullanıcılara sunduğunu  hatırlattı.

Arslan, 2011'den itibaren verilen güvenli internet hizmetinin,  vatandaşları bu ortamın zararlı içeriklerine karşı korumaya yönelik geliştirilen,  abonelerin isteğine bağlı, ücretsiz, şeffaf, kullanımı kolay, interaktif ve  tüketici memnuniyetini esas alan bir kamu hizmeti olduğunu vurguladı.

Güvenli internet hizmetinin tercih edenlere internet servis  sağlayıcıları tarafından ücretsiz sunulduğuna dikkati çeken Arslan, "Hizmete  başladığı tarihten bu yana geçen altı yıllık sürede güvenli internet hizmetini 5  milyonun üzerinde abone tercih etti." diye konuştu.

"GÜVENLİ İNTERNET HİZMETİ, ÇOCUK VE AİLE PROFİLİNDEN OLUŞUYOR"

Güvenli internet hizmetinin, "çocuk" ve "aile" olmak üzere iki  profilden oluştuğunu anlatan Arslan, abonelerin hizmet aldıkları işletmelere  başvuru yapabildiklerini ve profiller arasında geçiş ve iptal işlemini  istedikleri anda gerçekleştirebildiklerini söyledi.

Arslan, çocuk profilinde sadece beyaz listede yer alan iş, ekonomi,  bilgi/referans, eğitimkurumları, medya (basın) gibi temiz içerikli internet  sitelerine erişimin mümkün olduğunu; aile profilinde ise siyah listede yer alan  çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, kumar, intihara yönlendirme,  uyuşturucu, sağlık için tehlikeli madde temini, ırkçılık, terör gibi olumsuz  içeriğe sahip sitelere erişimin engellendiğini bildirdi.

Söz konusu hizmeti tercih eden abonelere arama motorlarının güvenli  arama özelliğinin de sunulduğunu anımsatan Arslan, "İnternette arama yapan  kullanıcı web, resim ve video aramalarında olumsuz içeriklerle karşılaşmıyor. Bu  kullanıcıların Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarındaki aramaları da  güvenli kılınıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"BTK BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPIYOR"

Dünya genelinde çocukların ve gençlerin internetin olumsuz  içeriklerinden korunmasına yönelik programlar geliştirildiğine işaret eden  Arslan,  şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerde, 'Çocuklar İçin Daha İyi İnternet  (Better Internet For Kids) Programı' kapsamında, çocukların ve gençlerin siber  zorbalık, cinsel şiddet ve şiddet içeriğine maruz kalma gibi internetin olumsuz  içeriklerinden ve zararlarından  korunmasına yönelik sürekli çalışmalar  yapılıyor. Türkiye'de ise güvenli internet hizmetinin geliştirilmesi ve  yaygınlaştırılmasına yönelik BTK tarafından çeşitli çalışmalar sürdürülüyor. Bu  kapsamda güvenli internet hizmetini tercih eden abonelerin virüs, botnet, spam,  hacking, phishing gibi yasa dışı faaliyetlerden zarar görmesini önlemek amacıyla  haberleşme güvenliğinin tesisine, abonelerin internet ve bilgi güvenliği  konularında işletmeciler tarafından bilinçlendirilmesine ve bilgilendirilmesine  yönelik çalışmalar sürüyor."