Avantajix.com, İstanbul, Ankara ve İzmir’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde olduğu 4-8 Temmuz 2016 tarihleri ile mevsim normallerinin çok üzerinde seyrettiği 11-15 Temmuz 2016 tarihlerindeki e-ticaret verilerini karşılaştırdı. Buna göre, sıcaklıkların 35 dereceyi aştığı günlerde, özellikle de 12.00–16.00 saatleri arasında e-ticaret yüzde 100'ün üzerinde artıyor. Sıcaklık 40 dereceyi bulduğu saatlerde ise online alışverişteki artış yüzde 120'ye ulaştı.

Hava sıcaklığının zirve yaptığı 12.00 – 16.00 saatleri baz alınarak yapılan kıyaslamada, sıcaklığın 35-40 derece arasında olduğu 11-15 Temmuz' da yapılan dijital alışverişin, sıcaklığın 28-30 derece civarında seyrettiği 4-8 Temmuz'a göre yüzde 100'ün üzerinde arttığı saptandı. Sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu saatlerde ise online alışverişteki artış yüzde 120'ye ulaştı.

En fazla işlem fırsat sitelerinde

Satın alınan ürünlerle ilgili veriler gizli tutulsa da kavurucu sıcakların etkili olduğu 11-15 Temmuz tarihlerinde 12.00 – 16.00 saatleri arasında en çok işlem yaklaşık yüzde 36 ile fırsat sitelerinde yapıldı. Fırsat sitelerini, yüzde 21 ile kozmetik ürün satan siteler takip ederken, üçüncü sıradayüzde 17 ile elektronikve küçük ev eşyası satan siteler yer aldı. Marketlerin online sitelerinden yapılan alışverişler de yüzde 12’yi buldu. Kalan yüzde 14’lük kısmı ise tatil ve uçak rezervasyonu, dekorasyon, bahçe ürünleri, mobilya ve diğer olarak adlandırılan sitelerden yapılan alışverişler oluşturdu.

Avantajix.com’un kurucu ortaklarından Güçlü Kayral, araştırmayı birer hatalık dilimler halinde yapmayı planladıklarını, ancak yapılan  darbe girişiminden sonraki cumartesi ve pazar günündeki verilerin sağlıklı olmaması nedeniyle hafta içi günlerle sınırladıklarını bildirdi.
Yaptıkları araştırmada, sıcaklıklar ile online alışveriş arasındaki ilişkinin ortaya konulduğunu anlatan Kayral, “Kavurucu sıcaklar ve iklim değişikliği hayatımızda birçok şeyi değiştiriyor. İnsanlar, teknolojinin ve internetin yaygınlaşması ile birlikte, aşırı sıcaklarda evlerinden veya ofislerinden çıkmamaya özen gösteriyorlar. Doğal olarak da, temel ihtiyaçları dâhil alışverişlerinin çoğunu e-ticaret üzerinden yapıyorlar” dedi.