Dünyanın teknoloji merkezi, California’daki Silikon Vadisi’nin ortasında, sonraki büyük fikri bulmaya çalışan yatırımcılar ve mühendislerin birbirlerine randevu verdikleri Rosewood Sand Hill Oteli’nin konferans salonu. Toplantı için davet edilen, Seattle’dan San Francisco’ya Amerika’nın farklı yerlerinde çalışan Türk kökenli bilgisayar dâhilerinin bulunduğu odada 80 kişinin olacağı düşünülmüş. Ancak ilgi o kadar çok ki, içeride yaklaşık 100 kişi var. Bazıları o yüzden ayakta. Sadece Amerika’nın değil, dünyanın en önemli beyinleri bu insanlar. Stanford, MIT, Berkeley gibi ABD’nin en parlak üniversitelerinden mezun, yaşları 25-35 arası değişen gençler. Ve burada bulunmalarının sebebi de her sene büyüklüğü ikiye katlanan, ayda 2 milyondan fazla ürün satışının yapıldığı, Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu hepsiburada.com’un hikâyesini şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner’den dinlemek. Daha önce Türk şirketlerinin hiç yapmadığı türden Silikon Vadisi’nde bir beyin avına dönüşen toplantıda hepsiburada.com’u daha yakından tanımak.

SORU YAĞMURU

Dünyanın e-ticaret devi Amazon’da çalışan bir genç, siparişleri ne kadar süre içinde dağıtıma verdiklerini öğrenmek istiyor mesela. Doğan Boyner’e eşlik eden CBO Mutlu Erturan da, ürünlerin 2 saat içerisinde kargoya verildiğini, hedeflerinin sene sonuna kadar bunu bir saate indirmek olduğunu söylüyor. Amerika’nın ev malzemeleri satarak büyüyen en büyük şirketlerinden Home Depot’da çalışan başka biri ise hizmet sektörüne girip girmeyeceklerini soruyor. CTO Mittu Sridhara, bunu düşündüklerini, projeler geliştirdiklerini anlatıyor. Bir yatırımcı, çalışanlara şirket hissesi dağıtılıp dağtılmayacağını öğrenmek istiyor. Bir diğeri, şirket satın almaları için hepsiburada.com’un bir fon ayırıp ayırmadığını soruyor. Doğan Boyner de, geçen sene şirketin yüzde 25’ini satın alan, Asya’nın en büyük yatırım fonu Abraaj’la yapılan anlaşmada da çalışanlara hisse devri yapılacağının belirtildiğini, fonlarının yeterli olduğunu, satın almalar gerçekleştireceklerini söylüyor. Ve soru-cevap kısmıyla iyice kızışan toplantıda, Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinden biri, Amazon’dan Facebook’a, Twitter’a, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinde çalışan Türk kökenlileri hepsiburada.com’un hikâyesiyle etkileyip Türkiye’ye tersine bir beyin göçü başlatmak için çabalıyor.

OBAMA’NIN DAVETİYLE GELDİ

Doğan Boyner’in, bu hafta kentteki Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde ABD Başkanı Barack Obama’nın davetiyle konuşmak yapmak için geldiği Palo Alto’da düzenlenen toplantı, bu açıdan alışılmışın dışında bir buluşmaydı. Zira Türkiye’deki üniversitelerden yeni mezun olan birçok genç yurtdışında çalışmak için fırsat kollarken, Doğan Boyner, Amerika’da düzenlerini kurmuş parlak beyinleri bu toplantıyla Türkiye’ye çağırdı. “Bizde garaj yok, işler apartman dairelerinde başlıyor” diyerek girdi söze. Ve 1998’de kurulan, bugün Gebze’de Türkiye’nin en büyük dağıtım merkezine sahip olan hepsiburada.com’un ilham verici öyküsünü anlattı.

EKİBE KATILAN PROFESYONELLER

Sonra da tıpkı o salonda bulunanlar gibi yurtdışında çok büyük şirketlerde çalışıyorken Türkiye’de hepsiburada.com’a katılmaya karar veren yöneticilerinden örnekler verdi. Şirketin CMO’su Özgür Doğan’ın, ABD’de Merkle’nin Veri Çözümleri Grubu’nun Genel Müdürü olarak görev yapıyorken, hepsiburada.com’a gelmesini söyledi. Data ekibinin başındaki İsmail Parsa’nın, 5 yıl Amazon’da çalıştıktan sonra kendi ekiplerine katıldığından bahsetti. CTO Sridhara’nın global şirketlerdeki tecrübesinin ardından nasıl hepsiburada.com’un büyüme potansiyelinden etkilenip İstanbul’da çalışmaya karar verdiğini anlattı. Ve hepsiburada.com’un hızlı büyümesine vurgu yapıp, salondakilere bu öykünün bir parçası olabileceklerini söyledi.

KARİYER GÜNLERİ GİBİ

Toplantı bitti. Önemli şirketlerde çalışan gençlerin birçoğu isimlerinin yazılmasını istemiyordu. Kariyer Günleri’ne dönüşen toplantının, çalıştıkları şirkette kendileri için bir sorun yaratmasını istemiyorlardı. Ancak hepsiburada.com’u daha yakından tanımak istedikleri için, konuşmalar toplantıdan sonra da devam etti. Doğan Boyner ve hepsiburada.com ekibi, bu sefer masalara geçtiler. Ve toplantı bittiği halde Silikon Vadisi’nin gençleriyle iki saate yakın sohbet ettiler.

Sıradışı bir buluşmaydı. Bir Türk şirketi, dünyanın teknoloji merkezine gelmiş ve önünde sayısız fırsatlar olan, iyi eğitimli, en iyi şirketlerde çalışan onlarca genci Türkiye’ye dönüp kendileri için çalışmaya ikna etmeye çalışıyordu. Dönmem diyenler, oldu. Ama birçoğu da, sorular sordu, hepsiburada.com’da kendileri için ne tür imkânlar olduğunu öğrenmeye çalıştı.

300 UZMAN ALACAĞIZ

HANZADE Doğan Boyner, toplantıda Silikon Vadisi’nde böyle bir toplantı düzenlemelerinin üç nedeni olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde hepsiburada.com’un sadece teknoloji departmanında suni zekâ, data ve yazılım alanlarında çalışan 300 uzman işe alacağını söyleyen Doğan Boyner, ayrıca Türkiye’de çözüm ortağı olarak çalışabilecekleri ya da satın alabilecekleri şirketler aradıklarını söyledi. Doğan Boyner, “Biz buraya niye geldik? Çünkü dünyadaki yatırım fonlarının yüzde 75’i burada, Amerika’da. Yüzde 25’i Silikon Vadisi’nde. Geriye kalan bütün dünya. Afrikası, Avrupası, Ortadoğusu, bütün dünya paylaşıyor. Dolayısıyla bu bir sır değil. En iyi beyinler burada. En inovatif şirketler burada. Türkiye’den de buraya ciddi bir beyin göçü olduğunu biliyoruz” dedi.

HAVUÇ HIZLI BÜYÜME

ŞİRKETİN CTO’su Mittu Sridhara, salondaki gençlere hepsiburada.com’un dinamik yönetim yapısı ve hızlı karar alıp uygulama kabiliyetini anlatırken Hanzade Doğan Boyner de, büyüme rakamlarını örnek verdi. Salondan gelen sorulara rağmen, şirketi satma ya da halka açma gibi bir planları olmadığını, 2020’yi hedeflediklerini anlatan Doğan Boyner, “Ben rakam vermeyi sevmiyorum çünkü şirket o kadar hızlı büyüyor ki verdiğimiz rakamlar çok hızlı eskiyor. O yüzden size söylemek istediğim tek rakam yüzde 140 büyüme” dedi. 2019’da perakende sektörünün 350 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini belirten Doğan Boyner, şu anda yüzde 1.5 dolayında olan online perakendenin toplamdaki payının ise en az yüzde 5-7’e çıkacağının tahmin edildiğini, bunun hepsiburada.com’un potansiyeline işaret ettiğini vurguladı.