Türkiye çapında, 15-69 yaş grubundan haftada en az bir kez akıllı telefon üzerinden internete giren toplam 1.124 (% 45 erkek, % 55 kadın) kullanıcı ile gerçekleştirilen araştırma, kullanıcıların cepten internet kullanımları süresince mobil ve sabit ağ/şebekeleriyle ilgili yaşadığı deneyime ve mobil operatörlere olan sadakatlerini etkiyen temel faktörlere ışık tutuyor.
Araştırmaya göre akıllı telefon kullanıcılarının % 79’u günde en az bir kez cep telefonundan sosyal ağlara bağlanıyor.
Kullanıcıların % 62’si internet üzerinden anlık mesajlaşma ve % 34’ü ise internet üzerinden sesli/görüntülü arama servislerini kullanıyor.
İç mekanlardaki (ev, iş, okul gibi) data kullanım sıklığının, dış mekanlar ve seyahat halindeyken data kullanımına göre daha yüksek olduğu dikkat çekiyor.
Diğer yandan, kullanıcılar dış alanlar dışındaki tüm mekanlarda, akıllı telefon üzerinden Wi-Fi bağlantısını 3G bağlantısına göre daha fazla tercih ediyor. Wi-Fi bağlantısının tercih edilmesinin ana sebebinin “daha yüksek hız” olduğu dikkat çekiyor.
Araştırma, tüketicilerin bir mobil operatör markasına sadakatini belirleyen ana unsurların ‘ağ/şebeke performansı’ ve ‘ödedikleri ücretin karşılığını alabilmek’ olduğunu gösteriyor.
Kullanıcıların en az % 38’i, mobil operatör seçerken hızlı bir iletişim ağına (örneğin hızlı 3G bağlantısı) sahip olmasının ücretlendirme planından daha önemli olduğunu düşünüyor.
Rapor, akıllı telefon kullanıcılarının 4G teknolojisine de olumlu yaklaştığını ortaya koyuyor. Türkiye’deki kullanıcıların en az % 44’ü yakın gelecekte 4G teknolojisi sunulursa, bugüne göre daha fazla ücret ödeyerek 4G data paketlerine abone olabileceklerini ve 4G cihaz kullanabileceklerini söylüyor.
Kullanıcıların en sık karşılaştığı sorunlar arasında ‘yavaş/başarısız içerik indirme/yükleme’ ile ‘video akışı sırasında yaşanan problemler’ ilk sıralarda yer alıyor.