Hewlett Packard Enterprise (HPE) tarafından geliştirilen yeni süper bilgisayar, mimarisine yerleştirilen 2 bin 600 çift ARM işlemcisi ile şimdiye kadar geliştirilmiş en güçlü süper bilgisayar oldu. Ulusal Nükleer Güvenlik Yönetimi’nin (NNSA) nükleer simülasyonları çalıştırması için geliştirilen süper bilgisayar, alanında ilk olma özelliği taşıyor.

NVIDIA, işlem kartlarını paralel yapıyla güçlendirerek küçültülmüş minyatür süper bilgisayarlar üzerine çalışırken, HPE ise tamamen çift işlemci mimarisiyle geliştirilen farklı bir tasarım olan ARM sunucuları üzerine çalışıyor. Astra sistemi de denen bu yöntem ile 145 binden fazla çekirdeğe sahip süper bilgisayar HPE, en gelişmiş süper bilgisayarlara oranla %33 daha hızlı işlem yaparak 2.3 petaflop (saniyede 1 katrilyon işlem) performansa ulaşabilyor. Bu süper bilgisayarla asıl hedeflenen daha kısa sürede daha çok veriyi işleyebilmek.

HP’den 2600 çift çekirdeğe sahip süper bilgisayar

2017 yılında teorik bir kavram olarak tanıtılan HPE, Astra sayesinde işlemciden işlemciye veri aktarılması yerine tek noktadan verilerin işlemcilere aynı anda çekilerek işlem yapılması sağlandı. 9 binden fazla 22 çekirdekli IBM işlemcisi ve 27 binden fazla NVIDIA Tesla V100 ekran kartı bulunan IBM’in süper bilgisayarlarını alt edemese de NNSA’in görevlerini en hızlı ve etkili olarak yapacak olan Astra, NNSA’in Sandia Ulusal Laboratuvarları’nda nükleer simülasyonların test edilmesinde kullanılacak.