Çin teknolojisinin kullanımıyla ilgili ABD ve Avrupa arasındaki anlaşmazlık transatlantik ittifakını tehdit edecek boyutlara ulaşıyıor ve bu konuya ilişkin gerilim ABD'nin Almanya büyükelçisinin Pazar günkü mesajı ile biraz daha arttı.

Büyükelçi Richard Grenell, paylaştığı bir tweet ile Başkan Donald Trump’ın kendisinden, “Güvenilmez 5G sağlayıcısını kullanmayı tercih eden herhangi bir ülkenin” ABD tarafından sağlanan yüksek önem seviyesine sahip istihbarat ve paylaşımları tehlikeye sokacağını belirtmesini istediğini kaydetti.

Twitter’daki paylaşıma göre büyükelçinin, doğrudan şirket ismi zikretmese dahi özellikle Huawei Technologies Co.’yu hedef aldığı görülüyor. Grenell’in aktardıklarına göre Trump emri “Air Force One” adlı başkanlık jetindeyken verdi.

ABD, Huawei konusunda baskıları artırdı

ABD savunma endüstrisi ise Çin’i bir numaralı öncelikleri olarak tanımlıyor. Haftasonu Münih Güvenlik Konferansında ABD’nin Huawei ekipmanlarının kullanımı konusundaki endişeleri, başını Dışişleri Bakanı Michael Pompeo ve Meclis Sözcüsü Nancy Pelosi'nin çektiği partilerüstü bir heyet tarafından dile getirildi.

Trump’ın sert ticaret stratejileri, kendi yönetiminin savunma ile olan ilişkisini de etkilerken, yetkililer ise Huawei ürünlerinin kurulmasının ve kullanılmasının ABD ve müttefikleri arasındaki işbirliğini sarsabileceği konusunda uyarıyor.

Cumhuriyetçi Güney Karolina Senatörü ve Trump’ın yakın dostu Lindsey Graham, “Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bu konuda aynı fikirde” dedi ve “Eğer Huawei ürünlerini kullanmak istiyorsanız, birçok köprüyü yakacağınız kesin” diye ekledi.

İngiltere, Huawei konusunda kararını verdi

Avrupalı liderler ise, ABD ve Çin ticaret savaşı sürerken iki tarafla da ilişkilerini devam ettirmeye çalışıyor, Huawei meselesine karışmamaya gayret ediyorlar.