Meng Wanzhou, ABD'nin talebi üzerine Vancouver kentinde 1 Aralık'ta tutuklanmıştı. Kanada mahkemesinden dün kefaletle salıverilmesini talep eden Meng, aynı zamanda ABD'nin iade isteğine karşı da mücadele ediyor.

Çin ise ABD ve Kanada nezdinde Meng'in tutuklanmasını resmen protesto etti.

Meng ABD tarafından İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanıyor. Meng'in İran'da faaliyet gösteren Skycom adlı bir Huawei şirketi hakkında bazı uluslararası bankalara yanıltıcı bilgiler verdiği iddia ediliyor. Reuters'ın gördüğü mahkeme belgelerine göre bu durum, söz konusu bankaları da ABD yaptırımlarını ihlal etmiş duruma düşürebilir.

Çin, Meng'in derhal serbest bırakılmasını istedi. Gelişmelerin ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında yaşanan yumuşamayı baltalayabileceği kaygıları, küresel piyasaları tedirgin ediyor.

Meng, Kanada mahkemesine verdiği yeminli ifadesinde suçsuz olduğu ve ABD'de yargılanırsa kendisini savunacağını söyledi.

Gözaltına alındıktan sonra hipertansiyon şikayetiyle hastaneye götürüldüğünü söyleyen Meng, iade durumunun görüşüleceği duruşmaya kadar sağlık nedeniyle kefaletle serbest bırakılmasını istedi.

ABD Huawei'nin ABD'de üretilen malları, Amerikan ihracat ve yaptırım yasalarına aykırı olarak İran ve başka ülkelere sevk ettiği iddialarını 2016 yılından bu yana soruşturuyor.