Konuyla ilgili açıklama şirketin yeni CEO'su Arvind Krishna tarafından ABD Kongresi üyelerine gönderdiği mektupla yapıldı. Bir süredir bu alanda çalışmalar yaptığı bilinen marka, yüz tanıma teknoloji konusunda analiz yapmayı bırakacaklarını duyurdu.

IBM yüz tanıma teknolojilerini bırakıyor
CEO Arvind Krishna kongre üyelerine gönderdiği mektupta yüz tanıma teknolojisi işinin, yüz tanıma sistemlerinin kitlesel gözetleme işlerinde kullanılarak insan haklarının ihlal edilmesine neden olabileceği gerekçesiyle bırakılacağı vurgulandı.

IBM’in CEO’su Arvind Krishna, "IBM bundan sonra, genel amaçlı IBM yüz tanıma ya da yüz analizi yapan yazılım hizmeti vermeyecek" dedi.

Krishna, şirket olarak yüz tanıma teknolojisinin, kitle gözetleme, ırksal profil oluşturma gibi temel insan hakları ve özgürlüklerine zarar verecek teknolojileri üretip pazarlayan diğer şirketlere de karşı olduklarını ve buna göz yummayacaklarını vurguladı.

Farklı eyaletlerde polis tarafından kullanılıyor
IBM tarafından geçtiğimiz yıllarda geliştirilen yüz tanıma teknolojileri video kameralar yardımı ile görüntülerin analiz edilmesine dayanıyor. Bu teknoloji ABD'nin bazı eyaletlerinde polis tarafından suçluları tespit etmek için kullanılıyor. Bu alanda sadece IBM değil Amazon ve Microsoft gibi dev teknoloji şirketlerinin de çalışmaları bulunuyor. Özellikle Amazon'un yine polis güçleri tarafından kullanılan farklı yüz tanıma teknolojileri de olduğu biliniyor.

IBM bundan sonra yüz tanıma teknolojine dayalı ürünleri geliştirmeyecek ve satmayacak. Ancak bu alandaki mevcut müşterilerini destek vermeyi sürdüreceğini de açıkladı.