Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) verilerine göre, 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme gideri yaklaşık 224,6 lira. Yıllık bazda ise bu rakam geçen seneye göre yüzde 4 artarak 2 bin 695 liraya ulaştı.

TELKODER yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye'de 2015 yılında sabit telefon ile interneti bulunan ve her bireyi cep telefonu sahibi olan 4 kişilik bir ailenin aylık ve yıllık ortalama haberleşme giderini açıkladı.

Açıklamada yer alan bilgilere göre, bu yılın 3'üncü çeyrek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri Raporu'na göre, sabit telefona aylık ortalama 23,5 lira ödeniyor. Aynı raporda, 3 GSM operatörünün abonelerinin ortalama aylık ödemelerinin ise 24,83 liraya ulaştığı belirtiliyor.

Sabit internet bağlantısı için ise aylık ortalama 41,7 lira ödeniyor. Bu giderlerin tamamına yüzde 18 KDV'nin yanı sıra, mobil telefon için yüzde 25, sabit telefon için yüzde 15 ve internet bağlantısı için yüzde 5 Özel İletişim Vergisi'ni de eklemek gerekiyor.

Açıklamaya göre, devlete ödenen toplam 60 lira vergi eklendiğinde, tüm bireyleri cep telefonu sahibi olan dört kişilik bir ailenin ortalama haberleşme gideri ayda ortalama 224,6 liraya, yılda ise yaklaşık 2 bin 695 liraya ulaşıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, haberleşme hizmetlerinin günlük hayatın vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri haline geldiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Akıllı telefonların yaygınlaşması ve İnternet hızlarının artması gibi gelişmeler haberleşme hizmetlerinin çok yönlü bir şekilde kullanılabilmesini sağlıyor. Bu kadar önemli bir ihtiyaç haline gelen haberleşme hizmetleri, yüksek vergi politikaları da eklenince aile bütçelerinde hatırı sayılır bir yer kaplıyor. Haberleşme ve internetin artık elektrik ve su gibi; lüks olmayan günlük bir hizmet olduğunun kabul edilerek üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerekiyor. Halen sabit hızlı internete bağlanamamış 13 milyon ev ve iş yerine internet götürmenin çok önemli bir hedef olduğunu unutmamak gerekiyor."