İngiliz hükumeti teknoloji şirketlerine baskısını artırarak sürdürüyor. İngilizler, terör saldırılarını önlemek için istihbarat elde etmek amacıyla şüphelilerin internet üzerindeki özel mesajlarını okuyabilmek istiyor. Bunun için de Apple ve WhatsApp gibi ağır şifreleme algoriatmaları kullanan şirketlerin, mesajları okumaya izin verecek anahtarları hükumete teslim etmesini talep ediyorlar.

Teknoloji şirketleri bunun mümkün olmadığını savunsa da İngiliz Güvenlik Bakanı Ben Wallace şimdi çıkarılacak yeni yasa ile teknoloji şirketlerini hükumetle işbirliği yapmaya mecbur bırakmayı planlıyor. İngiliz hükumeti ayrıca işbirliği yapmayan şirketlere ağır finansal yaptırımları da öngörüyor.

Apple, WhatsApp, Google gibi teknoloji şirketlerinin İngiliz hükumeti ile işbirliği yaparak özel mesajları okumalarına izin vermesi ise, tüm dünyadaki devletlerin aynı talepte bulunması anlamına gelecek. İngiliz hükumetine bu imkanı tanıyan şirketlerin diğer devletleri de reddetmesi mümkün olmayacak. Öte yandan şirketler İngilizleri reddetmeye devam edecek olursa milyarlarca dolarlık vergi cezaları alacakları gibi çıkarılacak yasalarla İngiltere’de faliyetlerinin sona erdirilmesi de mümkün olacak. Dolayısıyla şirketlerin bu isteğe boyun eğmekten başka şansı kalmayacak gibi görünüyor. Bu da artık “kimse tarafından okunamayan mesaj uygulamaları”nın sona yaklaştığının işareti olarak kabul ediliyor.