Robotik sektöründeki gelişmeler çok etkileyici ama insansı robotlara yürümeyi öğretmek araştırmacıların oldukça zorlandığı bir alan. Bir insan her adımında kendi dengesini otomatik olarak bozarak, ama bunu bilinçsizce yaparak yürür. Ve sonuçta ortaya çok doğal bir adım atma hareketi çıkar. Biliminsanları bu hareketin aynısını robotlara da uygulamaya çalışıyorlar.

Geleceğin robotları için ağırlığının 1.000 katını kaldıran sentetik kas

Bu araştırmaların yapıldığı merkezlerden biri İsviçre'nin, Lozan şehrindeki EPFL biyorobotik laboratuvarı. Burada araştırmacıların geliştirdiği COMAN (COmpliant HuMANoid) ismindeki 95 santimetrelik robot, doğal yürümeyi en iyi başarabilen örneklerden biri. Robot normalde gayet güzel ama kısa adımlarla yürümeyi başarırken, elinde yükle bile dengesi bozulmadan ilerleyebiliyor.
Bu robotun en önemli özelliklerinden biri, eklemlerinde ona esneklik sağlayacak elastik parçaları bulunuyor olması. Gövdesinin birçok yerindeki sensörlerden bilgi toplayan algoritmalardan oluşan kontrol yazılımı robotun yürüme sırasında pozisyonunu, hızını, momentumunu ve eklem açılarını her an gözlemliyor. Bu sayede motorlar gerçek zamanlı olarak devamlı ince şekilde ayarlanıyor. Araştırmanın bundan sonraki aşamalarında hedef, robota yine doğal şekilde farklı yürüme stilleri öğretmek olacak.