Seattle kentinde kurulan Recompose, Batı dünyasında en yaygın iki cenaze türü olan toğrağa verme veya yakarak küle çevirme seçeneklerine bir üçüncüsünü eklemeye hazırlanıyor. Şirketin “yeniden düzenleme” adını verdiği uygulama, ölülerin “doğal organik indirgenme” ile gübre halinde doğaya karışmasını öngörüyor.

Kamu yararına hizmet veren bir şirket olarak birkaç yıl önce Katrina Spade adlı girişimci tarafından hayata geçirilen Recompose, Seattle’ın başkenti olduğu Washington eyaletinin bu yıl içinde geçirdiği tarihi yasa ile yasallığa kavuştu. Washington, insanların ölümden sonra gübreye dönüştürülmesini onaylayan ilk eyalet oldu.


Spade, Mayıs 2020’de kabul edilen yasa ile “ölülerin bakımı alanında devrim yaşandığını” belirtti. Amacı, yıllardır Ar-Ge’si yapılan altıgen “yeniden oluşturma araçlarında” ölüleri gübre haline getirmek.


Ölüler, söz konusu altıgen kapsüllere ebediyen gömülmeyecek. Odun parçaları ile çevrelenecek ve düzenli havalandırılacak bedenler, doğal yolla oluşan mikroplar ve bakterilerin vücudu sarmasını sağlayacak. Recompose’un sayfasında yer alan bilgiye göre, 30 günlük süreçte vücut tamamen dönüştürülecek ve yeni yaşamların oluşmasını sağlayacak toprak haline gelecek.

Aileler sevdiklerinin toprağını kullanabilecek

Recompose, isteyen ailelerin dönüşüm sürecinin ardından sevdiklerinin toprağından bir miktar alabileceğini belirtti. Aileler toprağı bahçelerinde kullanabilecek. Geri kalan kısmı ise anı olarak saklanmaya devam edecek.

Recompose, hayata geçirecekleri ölüm sonrası ritüel ile doğaya fayda sağlayacaklarını belirtti. Gübreleme ile vücutların mumyalanarak ahşap tabutlarda gömülmesi veya yakılmasına nazaran enerji harcanmadığı ve doğaya sera gazları yayılmadığı not düşüldü.

Recompose, kişi başı 5,500 dolar ücret talep edilen dönüşüm süreci sayesinde her bir kişinin 1 metrik ton CO2 tasarrufu yapacağını belirtti.

Spade, sera gazlarının önüne geçmenin yanı sıra, tekrar kullanılabilir toprak elde ederek bir ağaç yetiştirilebileceğini ifade etti. Bu, geride bıraktığımız kişileri anmak için çok daha anlamlı olabilir.