Amerikan özel roket ve uzay mekiği üreticisi Rocket Lab şirketi, kendi üretimi olan İnsanlık Yıldızı (Humanity Star) isimli uyduyu yörüngeye sokmayı başardı. Üzerinde 65 adet yansıtıcı panel bulunan ve karbon fiberden yapılan uydu, disko topu gibi hızlı bir şekilde  dönerek Güneş’ten aldığı ışığı Dünya’ya yansıtacak. İnsanlık Yıldızı, gece-gündüz gökyüzünde görülebilecek ve internet üzerinden de takip edilebilecek.

Tepkiler gecikmedi
Şirketin kurucusu ve üst düzey yöneticisi Yeni Zelandalı iş adamı Peter Beck, “Amacımız, insanların bu büyük evrende sadece bir taş parçası olduklarını fark etmelerini sağlamak. Böylece kişisel problemler yerine küresel ısınma gibi dünyanın sorunları hakkında onları düşündürmek” dedi. Öte yandan bazı teknoloji şirketleri, İnsanlık Yıldızı’nın yörüngeye gönderilmesinin hiçbir bilimsel amaç taşımaması durumunu eleştirdi.

‘Yaşanabilir’ iki gezegen

Gökbilimciler, NASA’nın keşfettiği yedi gezegenden ikisinde yaşam olabileceğini açıkladı. Trappist-1 yıldız sistemindeki gezegenler ve içlerindeki karmaşık yapı modellenerek ısı kaynakları ve su olup olmadığı incelendi. Araştırmacılar yedi gezegenin altısında, buz ya da su olabileceği sonucuna varırken, iki tanesinde de ortalama ısının Dünya’dakine benzer olduğunu keşfetti.