Daha öncesinde Apple, Google, Microsoft, NVIDIA ve Intel gibi birçok teknoloji şirketi derin öğrenme gibi işlevler için çipler oluşturmuştu. Ancak Intel bir adım daha ileri giderek Loihi adını verdiği insan beynini model alıp taklit eden deneysel bir yonga seti geliştirdi. Bu çipte insan beyninden sonra modellenen henüz ispatlanmamış "nueromorphic" teknolojisi kullanılıyor.

Intel; bir süredir nöromorfik teknoloji üzerinde çalışıyordu hatta 2012 yılında bir çip oluşturdu. Bu teknolojide temel hesaplama birimi olarak mantık geçidi yerine"spiking neurons" kullanılıyor. Bunlar insan beynindeki nöronlar gibi farklı güçlerde oluşan sinyalleri iletebiliyor. Bu teknolojinin en önemli özelliği ise normal bir işlemci gibi bir saat tarafından kontrol edilmek yerine gerektiğinde kendisi devreye girebiliyor.

Intel'in Loihi çipinde 1.024 yapay nöron veya 130 milyon muhtemel sinaptik bağlantıya sahip simüle nöronlar var. Bir ıstakozun beyninden biraz daha karmaşık, ancak 80 milyar nörondan çok uzak.

İnsan beyni, darbeler veya sivri uçlarla bilgi aktararak, sık bağlantıları güçlendirerek ve değişiklikleri yerel olarak sinaps bağlantılarına depolayarak çalışırlar. Böylelikle, beyin hücreleri tek başına işlev görmez, çünkü bir nöronun faaliyeti diğerlerini doğrudan etkiler ve konserler halinde çalışan hücreler grupları öğrenmeye ve istihbarata yol açar.

Loihi çipi ile bu davranışı taklit ederek, teorik olarak makine öğrenimini hızlandırabilirken güç gereksinimlerini 1.000 katına kadar düşürebilir. Dahası, tüm öğrenme muazzam veri kümeleri yerine çip üzerinde yapılabilir. Bilgisayara dahil edilirse, bu tür yongalar, kendilerine özel olarak öğretilmemiş görevlerden haberdar olmamak yerine, kendi başlarına yeni şeyler öğrenebilirler.

Bu çip türleri bize, beklediğimiz AI davranış biçimini (ve korku) verecek. Yani robotlar ve gittikçe öğrenebilecek diğer cihazlar. Intel, "Otomotiv ve endüstriyel uygulamaları ve kişisel robotları iyileştirmek için test yongası büyük bir potansiyele sahip" dedi.

Her şey iyi geliyor, ancak şu ana kadar nöromorfik çipler, kendilerini şu andaki kaba kuvvet derin öğrenme teknolojisinin yanında kanıtlamak zorunda değiller. IBM, örneğin, "TrueNorth" adı verilen, 256 milyon sinaps simüle eden 4096 işlemci içeren, nöromorfik bir çip geliştirdi. Bununla birlikte, Facebook'un derin öğrenme uzmanı Yann LeCu , çipin tasarladığı NeuFlow kıvırma modelini kullanarak görüntü tanıma gibi görevleri kolayca yapamayacağını söyledi.

Intel ayrıca nöromorfik çipinin bazı derin öğrenme modelleriyle iyi sonuç vermeyeceğini de itiraf etti. Bununla birlikte, Movidius ve MobilEye'yi satın alarak, mevcut AI algoritmaları ile çalışan bir dizi makine görme ve öğrenme çipi var. Ayrıca Intel, yapay zeka bulut işlem lideri Nvidia'yı üstlenmek için geçen sene Nervana adlı bir şirketi satın aldı.

Intel 2018 yılında Loihi çiplerini yapay zeka ile ilgili çalışmalar yürüten önemli üniversite ve araştırma enstitülerine vermeyi planlıyor. Böylelikle çipin yeni AI uygulamaları geliştirme fizibilitesi test edilerek daha da geliştirilmesi sağlanacak. Son olarak Intel'in çipleri 14 nanometrelik teknolojiyle üreteceğini ve ilk deneme modelini kasım ayında çıkaracak.(Onur Binay/Milliyet)