Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2016 ikinci çeyrek verilerine göre, Türkiye'de 45.3 milyon mobil geniş bant abonesi var. Nisan ayında 4.5G hizmetinin başlamasından bu yana internet kullanımı sürekli artıyor. Son günlerde herkes internet paketinin hızlı tükenmesinden şikâyetçi. "İnternet kullanımındaki artışta 4.5G etkili oldu mu?" diye soracak olursanız, 'Oldu' diyebiliriz. Artık altınızda iki silindirli motosiklet değil, 8 silindirli bir otomobil var. Aslında mobil internette MB başına ödenen ücret düşüyor. Ancak internet kullanımı arttığı için doğru paket seçmediyseniz, faturada artış olabiliyor. Eğer otomatik durdurmadan faydalanıyorsanız, ayın daha ilk haftasında internet paketlerinde kota doluyor.

VERİ TÜKETİMİ ARTTI
Şebeke trafiğine baktığımızda gerçek sebebin video olduğunu görüyoruz. BTK'nın 2016 yılı ikinci çeyrek rakamlarına göre sabit genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 64.4 GB seviyesinde olduğu görülüyor. Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı ise 1.9 GB seviyesinde. Kullandığı telefon ve SIM kartı 4.5G uyumlu olan abonelerin veri kullanımı ağustos ayında 3.4 GB rakamına ulaştı. Her ay internet kullanımının üstüne koyarak artacağı kesin. Bu hızlı artışın gündem dışında üç temel sebebi var. İlk iki sebep videolarla ilgili; izlenen ve paylaşılan videoların ve fotoğrafların görüntü kalitesi olağanüstü arttı. Son olarak kullanılan uygulamaların sayısı ve kullandığı veri miktarındaki artış internet kotanızı erkenden doldurmanıza sebep olması.

3 önemli sebep
1- HD VİDEOLAR İZLİYORUZ: Çoğu kullanıcı Facebook veya YouTube üzerinden HD kaitesinde video izliyor. Hız ve görüntü kalitesi artınca tüketim de artıyor. Hızlı internet bağlantısı daha kaliteli videoyu sorunsuz izleme şansı sunduğu için video uygulamaları daha çok kullanılıyor.
2- VİDEO ÇEKİP PAYLAŞIYORUZ: Telefonların kameraları artık 4K ve yüksek çözünürlüklü video çekiyor. Sosyal ağlarda, Whatsapp ve Bip gibi anlık uygulamalarda yüksek kaliteli görüntüleri paylaşıyoruz. Yani geçmişe göre daha çok video paylaşmaya başladık.
3- CANLI YAYIN VE UYGULAMA SAYISI: Akıllı telefonunuzdaki her uygulamanın video özellikleri öne çıkmaya başladı. Instagram ve Snapchat sonrası video yüklemeler, Periscope sonrası da canlı yayınlar arttı. Yazılı blog dönemi mobil hızlı internet sonrası da Vlog'lar popüler hale geldi.

Kotayı yutan uygulamalara dikkat
* Operatörün kullanım bilgisi uygulamasını mutlaka telefonunuza indirip kontrol edin.
* Uygulamaların ne kadar veri tükettiğine dikkat edin. Telefonunuzdaki araç sekmesinden her uygulamanın ne kadar veri tükettiğini görebilirsiniz. Her gün daha fazla uygulama hayatımıza giriyor. Gereksiz bildirimleri kapatırsanız, internet tüketimini sınırlamış olursunuz.
* Whatsapp görüntüleri paylaşırken çözünürlüğü düşürse de hızlı paylaşma deneyimi video sayısının artmasına sebep oluyor.

Timur Sırt / Sabah