Apple’ın fenomen cep telefonu iPhone’un son modeli 6S ve 6S Plus, bir haftalık gecikmeyle Türk teknolojiseverlerle buluştu. 16 Ekim’de piyasaya çıkması planlanan cihazın pazara sunulma tarihi 23 Ekim’e ertelenmişti. Cuma günü nihayet cep telefonu severlerin beğenisine sunuldu. iPhone’u yakından takip edenler ve bir yıl önceki iPhone 6 cihazına sahip olanlar ise karar verme aşamasında. 6S ve 6S Plus’ın en çok merak edilen özelliği ise güncellenen kamerası ve ‘3D Touch’ özelliği. iPhone’un bir önceki modeli 6’yla yeni modeli 6S’i 7 kriter üzerinden karşılaştırdık. Karar sizin...
 
TASARIM:
iPhone 6S, 7.1 mm kalınlığında, 143 gram ağırlığında alüminyum kasaya, uzay grisi, gümüş, altın ve roze altın renk seçeneklerine sahip. Roze altın rengi 6’da yok. iPhone 6 ise 6.9 mm ve 129 gram ağırlığında. Uzay grisi, gümüş ve altın renklerine sahip. Yeni model öncekine göre çok az ağırlaşmış durumda. Tasarım ve görüntü açısından iki modelde çok büyük değişiklik yok. 6S ve 6 birebir aynı gibi. 6S’in arka kapağında ‘S’ yazmasa ayırt etmek bile mümkün olmayabilir. Yalnız 6S, 7000 serisi alüminyum kasasıyla daha güçlü.
 
HIZ VE PERFORMANS:
Apple her yeni modelinde işlemcilerine yeni bir rakam ekliyor. Bu yıl A9, geçen yılın A8’inin yerini aldı. Bu da kullanımda yüzde 70 oranında daha fazla hız getirdi. Grafik performansında ise bu yüzde 90 daha fazla güç anlamına geliyor. iPhone 6, A8 64 bit çift çekirdekli 1.4Ghz işlemciye ve 1GB Ram’e sahip. iPhone 6S ise A9 64 bit çift çekirdekli 1.8 Ghz işlemci ve 2 GB Ram’le geldi. iPhone 6S, bellek olarak 1 GB’ın üzerine çıkan ilk iPhone modeli oldu. Ama artan bu hız şarj performansında ise farklı bir etki yapıyor.
 
Ekranda dokunma devrimi!
 
EKRAN:
Ekran her ikisinde de 4.7 inç IPS LCD. Birebir aynı. 6S’in farkı dokunmatik ekranında. Evet 3D Touch farkı. 3D Touch ekrana ne şiddetle bastırdığınızı farkedebiliyor. Biraz sert basmanız size kısa yol seçenekleri sunuyor. Bunu aynı zamanda linkleri, e-posta’ları ve fotoğrafların ön gösterimi için kullanabilirsiniz. Apple, 3D Touch’ı ‘peek’ ve ‘pop’ altında ikiye ayırıyor. Peek, dokunduğunuz içeriği bir web sitesi ya da haritayı önizleme penceresi içerisinde gösteriyor. Pop ise bu içeriği gerçekten açmanızı sağlıyor. Gereksiz dokunuşlara son veriyor. 3D Touch’ın yer aldığı yeni mobil uygulamalar için Apple yeni bir devrimin de yolunu açtı. 3D Touch aynı zamanda iPhone 6S’in 6’ya göre biraz daha kalın olmasının nedeni. Fakat bu özellik, bu ağırlığa değecek gibi duruyor.
 
KAMERA:
6S, 12 MP arka, 5 MP ön kamera, 4K video çekim özelliğine sahip. 6’da ise 8 MP arka, 1.2 MP ön kamera var. iSight kamerası gerçekten iyi bir revizyondan geçirildi. 12 MP kamerasıyla 6S, fotoğraflarınıza daha fazla ayrıntı katmanızı sağlayacak. Videoda da bu aynı. Son teknoloji 4K çözünürlükte çekimi mümkün kılıyor. Canlı Foto yani Live Photos da diğer öne çıkan özellik. Bu özellik hareketli fotoğraflar çekmenizi sağlayacak. Video yerine tek bir kareden oluşan üç saniyelik hareketli görüntü sunuyor. Fotoğrafta 6S, 6’ya göre bir hayli öne geçiyor.
 
PİL ÖMRÜ:
6S’in 1.715 mAH pili var. iPhone 6 ise 1.810 mAh pile sahip. 3D Touch özelliği nedeniyle yeni modelde pil yüzde 5 oranında küçüldü. Pil ömründe 6 biraz daha önde duruyor. Ancak Apple yetkilileri yeni işletim sistemi iOS 9’da geliştirdikleri yeni Düşük Güç Modu-Low Power Mode’u telefon özellikleri arasına ekleyerek 6S’in pil ömrünü 6’yla benzer hale getirdiklerini belirtiyor ki bu da doğru.
 
DEPOLAMA VE FİYAT:
Her iki modelin de üç depolama seçeneği var. 6S ve 6’da da 16 GB, 64 GB ve 128 GB’lik versiyonlardan biri seçilebiliyor.
 
Ancak uzmanlar artık cep telefonu üreticilerinin 16 GB’yi bırakıp depolama seçeneklerini 32 GB’den başlatması gerektiğini belirtiyor. Çığ gibi artan data paylaşımı 16 GB’lik belleği sorgulatıyor.
 
İki modelin Türkiye fiyatları ise şöyle. iPhone 6S 16 GB fiyatı 3.099 TL. iPhone 6S 64 GB 3.499 TL, iPhone 6S 128 GB ise 3.899 TL’den satışta. iPhone 6 16 GB 2.699 TL, iPhone 6 64 GB fiyatı ise 3.099 TL.

Hanife Baş / Milliyet