Apple görünüşe göre şimdiki iPhone'larda kullanılan hücre içi (In-Cell) panellerle pek mutlu değil. Şirketin panel kenarlarında dokunmatik hassasiyeti ile mücadele ettiği söyleniyor. İddialarda Cupertino'lu devin Apple Watch'taki dokunmatik ekran teknolojisini yeni iPhone'larda kullanmak istediği ileri sürülüyor. Daha önce ortaya çıkan sanayi kaynaklarına dayandırılan bir raporda bu durumdan bahsedilmişti. Şimdi hücre içi panel teknolojisiyle ilgili iddialar tekrardan gündeme geldi.

İlk iPhone'dan iPhone 4s'e kadar geleneksel cam paneller (G/G) kullanıldı. 2012'de iPhone 5'in çıkmasıyla birlikte hücre içi ekran teknolojisine geçildi. Hücre içi çözümü ekran ve dokunmatik algılama panelini tek bir yerde topluyor. Böylece daha ince bir yapı sunuyor. DigiTimes sitesinin tedarik zinciri verilerine ve piyasa gözlemcilerine dayandırdığı analiz raporuna göre Apple, hücre içi teknolojiyi emekliye ayırmak niyetinde. Kısaca iPhone 7'de G/G teknolojisine geçiş yapılması bekleniyor. Yüksek ihtimalle iPhone 6s ve iPhone 6s Plus ise hali hazırdaki hücre içi panelle satışa sunulacak.
Apple, G/G teknolojisine geri dönüş yaparak kullanıcılara ultra keskin ekranlar ve çok ince çerçeveler sunabilir. Hücre içi paneller kendi cam muadillerine göre daha ince ve daha hafif olsa da,devam eden üretim sorunlarına sahip. Raporda Apple'ın %100 kararını vermediği, ancak şirketin Apple Watch'ta bulunan AMOLED ekrandan ve G/G dokunmatik panelin hassasiyetinden oldukça etkilendiği yazıyor. En azından rapordaki analistin düştüğü notlar bu şekilde.

Apple hücre içi panele yeni özellikler eklemek isterse mesala ekran çözünürlüğünü arttırsa bile üretimde darboğazla karşı karşıya kalabilir. Apple'ın tedarikçileri hücre içi panelde arka aydınlatmada yaşadıkları bazı sorunlardan dolayı revize işlemine yöneldi, bu yüzden iPhone 6 ve 6 Plus ilk çıktığında beklenenin altında sevk edilmişti. Hatırlarsanız geçen sene yayınlanan raporlarda ekrandaki revize işleminden bahsedilmiş ve tedarikte sorunların yaşandığı belirtilmişti.

Peki G/G teknolojisi neler sağlayabilir? Apple tam olarak neler yapabilir?

Bunları madde madde sıralayalım.


-G/G dokunmatik paneller Apple'ın sıfır çerçeveli iPhone geliştirmesini sağlayabilir.

-Apple gelecekteki modellerde ekran çözünürlüğünü Ultra HD'ye kadar çıkartabilir (Apple'ın geleneksel tutumunu ele alırsak 10 yıl sonra belki olur)

-G/G'nin dokunmatik hassasiyeti hücre içine göre daha iyi, özellikle de kenar kısımlarda.

-G/G'de hızlı kaydırma yapıldığında çoklu gecikme yaşanmıyor.

-Kolay şekilde gerçekleşen üretim. Seri üretim zamanının kısalması.

-Cam tipi dokunmatik panel görüş olarak film tipinden daha iyi.(SABAH)