TEKNOLOJIGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün küresel tüketici talebini zayıflatmasıyla birlikte Apple amiral gemisi telefonun üretiminin bir ay gecikeceği söyleniyor. Wall Street Journal’in haberine göre salgının neden olduğu tüketici talebindeki ve Asya tedarik zincirindeki zayıflık üretim sürecinin zarar görmesine neden oldu.

Apple genellikle Eylül ayı ortasında yeni iPhone modellerini duyurur ve ay sonundan önce piyasaya sürmeye başlar. Bunu yapmak içinse, genellikle yaz başında seri üretim rampaları inşa edilir, ağustos ayı civarında ise satış için gerekli envanter üretilmiş olur. İddialara göre bu sene korona virüs sebebiyle temmuzla eylül arasına sarkan yeni rampaların inşa süreci iPhone üretimini bir ay geriye atıyor. Bu sebeple Apple, bu yılın ikinci yarısında yapmayı planladığı cep telefonu sayısını %20'ye kadar azaltacak. 2020 için kesilen miktarın üretim için 2021'e ertelenip ertelenmeyeceği belli değil.

Yeni modelin ayrıntıları sızıyor

Habere göre Apple bu sene içerisinde 4 yeni iPhone modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 5G bağlantı özelliği ile gelecek yeni model iPhone’ların bir 5,4 inç, 6,1 inç ve 6,7 inç olmak üzere üç farklı boyutta üretilecek. 6,1 inç boyutta iki modelin üretileceği ve tüm modeller arasında fiyat farkı olacağı belirtiliyor. Tüm modellerde OLED ekran özelliğinin bulunacağı ise ulaşılan bir diğer önemli bilgi.

Tedarik zinciri üretimi zorluyor

Apple’ın yıllık ürün yenileme sonucunda sağladığı iPhone satış geliri, şirketin toplam gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturuyor. Yatırımcılar salgın süreci öncesinde 5G uyumlu telefonların Apple hisselerini rekor yüksekliğe taşımasını bekliyordu. Analistler şirketin geçen sene 2015 yılından beridir ilk kez 200 milyondan fazla ürünü tedarik edememesinin bu seneki yükselişe neden olacağını düşünüyordu. Apple konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Yatırımcılar ve analistler de 5G iPhone’ların gecikmesini bekliyor. Şubat ayının başında Apple’ın yaptığı açıklamada çeyrek gelirlerinin salgın sebebiyle iPhone üretiminin kısıtlanması sebebinden beklentilerin altında olacağını açıklamıştı.

Araştırma şirketi Bernstein’ın Analisti Toni Sacconaghi gecikmelerden dolayı yatırımcıların endişe etmemesi gerektiğini zira yeni iPhone’ların en hızlı satış dönemi olan 2020 yaz sezonuna yetişeceğini belirtti.

Apple iki cepheden vuruldu

Apple korona virüsün en başında Çin’deki üretim tesislerini ve mağazalarını ve daha sonrasında ABD ve Avrupa’daki merkezlerini ve mağazalarını kapatmak zorunda kaldı. Asya’daki birçok mağaza tekrar açılsa da korona virüsün ekonomik etkileri nedeniyle ciddi bir talep düşüşü yaşanıyor. Şirket, toplam satışlarının yaklaşık üçte ikisini yaptığı ABD ve Avrupa pazarına güveniyor. Bu piyasalarda ise virüsün yayılmasını engellemek için uygulanan karantina önlemleri birçok şirketin kapanmasına ve ekonomik daralmaya neden oluyor.

Salgın, küresel fintech fonlarının daralmasına neden oldu

 

YouTube korona virüs videolarını silmeye başladı!