Apple Inc.’nin en önemli üretim ortağı olan Hon Hai Precision Industry Co, korona virüs salgınının getirdiği ciddi işgücü sorunlarını çözüldükten sonra Mart ayı sonuna doğru üretiminin normale dönmesini bekliyor.

IPhone ürünlerinin çoğunluğunu Çin'den alarak bir araya getiren Tayvanlı şirket, çalıştığı şirketlerin sayısını artırarak, dünyanın iki numaralı ekonomisi Çin'deki çalışmaların normale dönmesini bekliyor. Pekin, Ocak ayında patlak veren ve milyonlarca insanı evden çalışmaya zorlayan, lojistik operasyonları engelleyen ve ekonomik büyümeyi durduran salgının yayılmasını dizginleyebildi. Hon Hai’ın Salı günü yaptığı açıklamaya göre, fabrikalar şu anda mevsimsel kapasitenin yaklaşık %50'si kadar faaliyet gösteriyor, ancak işçiler tesislere döndükçe bu seviyenin ay boyuna kadar hızlanması bekliyorlar.

Yine de, Başkan Young Liu haftalardır süren, dizüstü bilgisayarlardan oyun konsollarına kadar tüketicinin talep ettiği elektronikteki kesintinin etkilerini tam olarak ölçmenin zor olduğunu söyledi. Mart çeyreğinde Hon Hai'nin dört büyük bölümündeki işleyişin bir önceki yıla göre azalması bekleniyor. Başka bir deyişle Liu, yatırımcılar ve gazetecilerle yapmış olduğu görüşmede, satışların yılın ilk yarısını değişiklik göstermeden bitireceğini belirtti.

Liu, "Şu ana kadar talepte büyük bir sıçrama olmadı, fakat salgının genel görünümünü tahmin etmeye cesaret edemiyorum ve tahmin de etmek istemiyorum. Tedarikçilerimizle ilgili büyük bir sorun görmüyoruz ve kaynaklarını korumada onlara destek oluyoruz" dedi.

Çin'in en büyük özel sektör işverenlerinden ve dünyanın en tanınmış tüketici markalarının ortaklarından olan Hon Hai (Foxconn olarak da bilinir), bir salgının Çin'de üretilmekte olan elektroniğin tüm dünyada gelişen arz dengesini nasıl bozabileceğini bizlere gösterdi. Apple, işlerdeki yavaşlama ve talebin kötüleşmesi nedeniyle Mart çeyreğine ilişkin gelir tahmininde bulunamayacağını belitti. Bu açıklamada, dünyanın en değerli şirketlerinden birinin, salgın sonucu tahmin edilenden daha büyük bir bedel ödediğini gösteriyor.

Foxconn, salgının ardından 2020 gelir tahminlerini çoktan düşürdü. Salgın, Apple'ın özenle ayarlanmış üretim zincirini bozdu: Hon Hai, binlerce işçiye sıkı karantina tedbirleri uygulayarak Zhengzhou kentinin merkezindeki "iPhone City" kompleksinin yeniden açılmasını ertelemek zorunda kaldı. Buna rağmen, Foxconn ürünlerini bir araya getirmesine ihtiyaç duyduğu işçilerini motive edebilmek için giriş ikramiyelerini hızla arttırdı. 

iPhone satışlarının çoğu tatil boyunca gerçekleştiği için Apple’ın ilk üç aylık dönemi genellikle durgun geçtiği bilinir. Foxconn'un tedarik zinciri krizi, Apple'ın bu ay içinde en kısa zamanda lansmanını yapacağı iPhone SE2’le çakıştı. Liu Liu Salı günü yaptığı açıklamasında sadece Foxconn'un ürün araştırma ve geliştirme çabalarının devam ettiğini söyleyerek bu konu hakkındaki soruları cevapsız bıraktı.

Liu ayrıca Foxconn'un yıllık gelir görünümünü azaltmayı düşündüğünü ve bunun da Bloomberg News'in raporunu doğruladığını da belirtti. Liu geçen ay Bloomberg News'e gönderdiği mesajda, Hon Hai'nin bu yıl % 1 ila %3'lük bir satış artışı tahmin ettiklerini söyledi. Buna göre şirketin son tahmini, salgın tüm dünyaya yayılmadan önce analistlerin 22 Ocak'ta yaptığı % 3 ila % 5 civarlarında olması beklenen tahminin altında kaldı. Araştırmacılar, Hon Hai'nin 2020 yılında % 4.9’luk bir büyüme olmasını bekliyorlar.

Çinli şirketler, tam kapasite olmasa da ekonomik büyümeyi koruma amacıyla işe dönmeye başladılar. HP Inc.’den Sony Corp.’a kadar birçok şirket için ürün üreten Hon Hai, Çin genelinde tesisleri düzenli olarak yeniden faaliyete alacağını açıkladı. Çin’in büyük faaliyetlerinde rol alan ve Apple tedarikçilerinden olan Quanta Computer Inc., Inventec Corp. ve LG Display Co. gibi önemli teknoloji şirketleri de yavaş yavaş fabrikalarını tekrar devreye sokmaya başlayacak. 

Hon Hai Borsaya yaptığı açıklamada, "Bugün itibariyle, üretime yeniden başlamada gerekli olan mevsim kapasitesinin % 50’sine ulaşılmıştır. Mevcut programa göre, Mart ayı sonuna kadar tam mevsimsel kapasiteye ulaşabileceğiz. Tüm yıl üzerindeki potansiyel etkiyi ölçemememize sebep birçok sayıda belirsizlik var" dedi.