Yeni Portre Aydınlatma efektleri iPhone 8'de ve iPhone X'de mevcuttu ancak önceki Apple iPhone modellerinde de çalışabiliyordu. Ancak Apple, önceki nesil cihazların bu özelliği etkinleştirmesini engelleyen bir kısıtlama getirdi.

Geliştirici Steven Troughton-Smith'in birkaç test yaptıktan sonra keşfettiği olaya göre,Apple, Portre Aydınlatmasını en yeni iPhone modellerinin ayrıcalıklı bir özelliği olarak kullanmak istiyor ve bir yazılım kısıtlaması gerçekleştirdiğini söylüyor.

Troughton-Smith yaptığı testin bir parçası olarak, bir dizi meta veri değişikliği yapmak ve daha sonra değiştirilen fotoğrafı iPhone X'e yüklemek için iPhone 7 Plus Portre moduyla çekilmiş bir fotoğrafı Mac'e aktardı.

1511268843_apple-deliberately-blocks-iphone-x-s-portrait-lighting-effects-on-older-iphones-518646-2.jpg

Eski donanım nedeniyle yazılım kısıtlaması gerekiyor

iOS, iPhone X'de görüntüyü açarken, fotoğrafı çekmek için kullanılan klasik Portre modunu değil, yeni Portre Aydınlatma arayüzünü başlattı. Ayrıca, Portre Aydınlatması ile çekilen bir iPhone X fotoğrafının daha eski bir iPhone modeli olmasına rağmen iPhone 7 Plus'a gönderilmesinin aynı zamanda yeni arayüzü tetiklediği ancak aynı kullanıcı arayüzü cihazda doğal olarak bulunmadığı görülüyor.

Troughton-Smith , "Bu fotoğrafı şimdi iPhone 7 Plus'a geri AirDrop yaparsanız, Portre Aydınlatma kullanıcı arayüzünü gösterir ve mod değiştirmenize izin verir. Yani Portre Aydınlatması, yapay bir yazılım kısıtlaması olarak % 100'dür. 7 Plus fotoğrafa sahip olabilir, 7 Plus bunu yapabilir "dedi.

Başka bir deyişle, daha eski iPhone modelleri, Portre Aydınlatma Kullanıcı Arayüzünün en azından bir bölümünü destekleyebilir. Apple, bu özelliği iPhone 8 ve iPhone X ile sınırlandırmış.

Apple uzmanı John Gruber, performanstan dolayı bunun olduğunu söylüyor. Çünkü iPhone 7 Plus'da bulunan A10 yongası, Portre Aydınlatma ile fotoğraf çekme işlemini gerçekleştiremiyor ancak, çekim sonrası efektler sunmak için ne gerekiyorsa yapıyor. Bununla birlikte Apple, cihazın son model olmamasından dolayı tam bir deneyim sunamadığını düşündü ve bu yüzden tamamen çekmeyi kararlaştırdı.