Apple iPhone X ile birlikte en heyecan verici iPhone modelini piyasaya sürmüş oldu. Uçtan uca OLED ekran ve yüz tanıma özelliği (Face ID) iPhone X’u diğer modellerden üstün kılıyor.

Consumer Intelligence Research Partners’tan (CIRP) gelen tüketici araştıma raporu, Apple’ın amiral gemisinin tatil çeyreğinde en popüler iPhone modeli olmadığı bildiriyor. CIRP’ye göre, iPhone X, geçen çeyrekte tüm iPhone satışlarının yaklaşık % 20’sini oluşturdu. iPhone 8 serisi ise satılan iPhone modelleri içinde % 41’lik bir orana sahip.

iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X Amerika’daki iPhone satışlarının yaklaşık % 61’ini oluştururken geçen yıl aynı dönemde iPhone 7 ve iPhone 7 Plus satışlarda %72’lik bir paya sahipti. Yani aslında Apple’ın yeni modellerinin tüketici tarafından geçen yıla göre daha az benimsendiğini söylemek mümkün.

Geçen yılın amiral gemileri olan iPhone 7 ve iPhone 7 Plus hala ciddi bir satış grafiğine sahipken onuncu yıla özel bir model olmasına rağmen iPhone X satışları oldukça düşük. Ekim ve Aralık aylarında arasındaki periyotta iPhone X’un satışlarının düşük olmasında bazı faktörler de etkili oldu.

iPhone X’un geç satışa çıkması( Kasım), tedarik sıkıntısı nedeniyle stok sorunuyaşanması ve yüksek fiyat satışları etkilemiş görünüyor. iPhone X satışları ile ilgili en net sonuçlar bir sonraki çeyrekte ortaya çıkacaktır.

Apple’ın 2018 yılı iPhone modelleri ile daha iyi satış rakamlarına ulaşması bekleniyor. KGI, şirketin daha ucuz, iPhone X tasarımı ile benzer olacak 6.1 inçlik LCD ekranlı bir iPhone modeli ile 6.4/6.5 inçlik iPhone X Plus modelini satışa sunacağını öngörüyor.

Bu tahmin doğru ise Apple’ın daha uygun fiyatlı olan modelde de tasarım anlamında değişiklik yapması gerektiğinin farkında olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçta sadece iPhone XI ve iPhone XI Plus ile iyi bir satış yakalaması mümkün görünmüyor.