TTNET, Avea ve Türk Telekom ana sponsorluğunda, "Dönüşüm ve Uyum" teması ile bu yıl sekizincisi düzenlenen "İnteraktif Pazarlama Zirvesi 2013" İstanbul Swiss otel The Bosphorus'ta gerçekleştirildi.
Yerli ve yabancı olmak üzere çok sayıda pazarlama profesyonelini "360 derece Mobil Pazarlama" ve "Yeni Medyada Dönüşüm ve Uyum" panellerinde bir araya getiren İPZ 2013, katılımcılara interaktif medyanın geçirdiği evreleri de çeşitli sunumlarla aktardı. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Hollandalı yıldızları Wsley Sneijder ve Dirk Kuyt, bu yıl düzenlenen sempozyumda özel konuklarıydılar.
İPZ 2013 Sempozyumu'na Hollandalı yıldızlar damga vurdu
Türkiye'yi ve İstanbul'u çok sevdiklerini dile getiren yıldızlar burada yaşamanın büyük keyif olduğunu dile getirdiler. Sneijder, "Maçlardan önce sürekli görüşüyoruz. Günlük hayatımızda da bir araya geliyoruz. Tabii ki bu rekabeti fazla abartmamak gerek" dedi. Dirk Kuyt ise "Fenerbahçe de Galatasaray da iki büyük kulüp. Buradaki rekabet çok üst düzey. İkimiz de işimizi iyi yapmaya çalışıyoruz. Takımlarımızın galip gelmesi için çalışıyoruz. Ailelerimiz de çok sık görüşüyorlar. İstanbul çok büyük bir şehir ama fırsat buldukça bir araya geliyoruz."
Hollanda Türkiye için Macaristan'ı yenecek mi?
Bir katılımcının, "Dünya Kupası'na gidebilmemiz için Hollanda Milli Takımı'nın Macaristan'ı yenmesi gerekiyor. Bizim için bunu yapacak mısınız?" sorusuna Kuyt şöyle cevap verdi: "Biz zaten Dünya Kupası'na gitmeyi garantiledik. Ama hiç merak etmeyin. Elimizden geleni yapacağız."
"Geçen sene guruptan çıktık, yine çıkarız!"
Sneijder'e Şampiyonlar Ligi'ndeki gurupları hakkında bir soru yönelten katılımcıya Hollandalı yıldız, "Çok zor bir gurupta yer alıyoruz. Geçen sene gruptan çıkmayı başarmıştık. Bu sene de aynı başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum" açıklamasını yaptı.
İki futbolcu açıklamaları sonrası Türk Telekom standında ziyaretçilere imza dağıtmaya geçtiler. İşte o anda sempozyuma katılan tüm davetliler ünlü futbolculardan imza almak için Türk Telekom standında kısa süreli bir izdihama neden oldular.
2017'de 7,25 milyar dolar olacak
Sempozyuma katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "İnternet erişim piyasasının gelirleri, 2012 yılında 2,7 milyar dolarken, bu rakam 2017'de 7,25 milyar dolar olacak" dedi.
Etkinlikte konuşan BTK Başkanı Acarer, tüm dünya ve özellikle Türkiye'de, bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe son 10 yılda çok önemli değişim ve gelişim süreci yaşandığını belirterek, artık tek bir cihazın, radyo, televizyon, müzik ve ajanda gibi her türlü işlevi görecek ekipman haline geldiğine dikkati çekti.
İthal edilen her 100 telefondan 54'ü akıllı telefon
Acarer, "Türkiye olarak, biz çok genç bir ülkeyiz ve nüfusumuz Avrupa'ya göre daha genç. Akıllı sistemlere de artık çok ciddi meraklılık var. Her yıl Türkiye'ye 16 milyonu ithalat yoluyla,1,5 milyonu da yolcu beraberinde olmak üzere telefon getiriliyor. Bu rakam çok değişmiyor. Değişiklik, gelen telefonların akıllılık oranında oluyor. 2012 sonunda ithal edilen telefonların yüzde 46'sı akıllı iken, ağustos verilerine göre bu oran yüzde 54'e çıktı. Yani her gelen 100 telefonun yarıdan fazlası akıllı hale geldi" değerlendirmesinde bulundu.
Sosyal ağ kullanıcısı 1,4 milyar kişiye ulaştı
Sosyal medyanın artık yatırımcıların müşterilerine ulaşmak için öncelikle dikkate aldıkları bir iletişim ortamı haline geldiğine işaret eden Acarer, bugün dünyada toplam sosyal ağ kullanıcısının 2012 sonu itibariyle 1,4 milyar kişiye ulaştığının ve bu rakamın 2017 yılına kadar yüzde 73 artışla 2,5 milyar kişi olmasının beklendiğini ifade etti.
Türkiye'de bu rakamın 33 milyon kişi olduğunu belirten Acarer, "2012 sonunda 4,7 milyar dolara ulaşan sosyal medya reklam bütçesi, tam 5 yıl sonra 11 milyar dolara ulaşacak" dedi.
Acarer, Türkiye'de geniş bantın önemsedikleri bir alt yapı konusu olduğunu belirterek, "Buradaki sayı 21 milyondan fazla deniliyor. Diyeceksiniz ki istatistikleri siz açıklıyorsunuz, niye kesin rakam vermiyorsunuz? Çünkü burada yanlış değerlendirme var. Bu rakam aslında çok daha fazla. Şu anda 21 milyondan biraz fazla diye baktığımız rakam sürekli abone. Ancak Avrupa'da, özellikle AB ülkeleri farklı bir değerlendirme yapıyorlar. 1 aydan daha kısa süreli kotalarda dikkate alınmıyor. Onları dikkate aldığımızda Türkiye'de aslında geniş bant abone sayısı rakamların çok üzerinde. Bunun değerlendirmesini de önümüzdeki çeyrekte yapacağız" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de bilişim sektörünün geçen yıl yüzde 18 büyüdüğünü dile getiren Acarer, "Bu yılki verilere baktığımızda, bilişim sektörü yüzde 12-13 civarında büyüyecek. Ama e-ticaret her seferinde yaklaşık yüzde 40 büyüyor. Bu çok önemli. Yani, geleceği çok parlak bir alan ve şu anda 31 milyar liraya ulaşmış vaziyette" dedi.
Acarer, Türkiye'de internet erişim piyasasının gelecek 5 yıl içinde patlama yaşayacağını kaydederek, bu piyasa gelirlerinin 2012 yılında 2,7 milyar dolar olduğunu ve 2017'de bu rakamın 7,25 milyar dolar olacağını aktardı.
Türkiye'de internet reklam gelirlerinin yıllık yüzde 16,1 arttığına da işaret eden Acarer,  "2017'de bu rakam 1,3 milyar dolara çıkacak" dedi.
Acarer, Türkiye'de rekabetin inovasyon ve farklı olabilmekle mümkün olacağını vurgulayarak, "Bunun için de interaktif pazarlama açısından konunun mutlaka detaylı olarak değerlendirip farklılık meydana getiren ürünlerin ortaya konulmasını çok önemsiyorum" ifadesini kullandı.
"Dünya, her geçen yıl daha da 'akıllı' ve dijital hale geliyor"
TTNET Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar ise etkinlikte yaptığı konuşmada, cihazlardan spora, sağlıktan eğitime, eğlenceden müziğe her şeyin "akıllı" olduğu ve dijitalleştiği bir dönem yaşanıldığını vurgulayarak, pazarlamanın da bu gelişmelerden etkilenerek kabuk değiştirdiğini söyledi.
Başar, dijital dönüşümle her şeyin 'akıllı' olduğunu belirterek "Artık, saatler, telefonlar, fırınlar, buzdolapları yani kısaca her şey 'akıllı' ve dijital. Dünya her geçen yıl internetin etkisiyle daha da 'akıllı' ve dijital hale geliyor. Biz TTNET olarak bu dönüşüme Türkiye'de öncülük yapıyoruz. Hızlı internet erişim teknolojilerinin ötesine geçerek hayata değer katacak dijital çözümler sunuyoruz" değerlendirmelerini yaptı.