Bilgisayar korsanlarının önceki gece 100’e yakın ülkedeki bilgiyasarlara saldırmasından sonra dünya ayağa kalktı. Bilgisayarların işletim sistemindeki bir açıktan faydalanan korsanlar, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) bir yöntemini kullanarak binlerce bilgisayara uzaktan erişme yetkisine sahip oldu. Kullanıcılara gönderilen bir e-posta ile aktif hale getirilen virüs üzerinden kullanıcıların bilgisayarlarındaki fotoğraf ve excel gibi dosyalar, ‘Wannacry’ adındaki zararlı yazılımla kilitlendi.

Korsanlar, kilitlenen dosyalar için fidye istedi. Yaşanan sorunun en önemli sebebi ise eski ve güncellenmeyen işletim sistemleri olarak gösteriliyor. Windows işletim sistemli bilgisayarları etkileyen saldırıyı önlemek için Microsoft geçtiğimiz mart ayında bir güncelleme yayınlamıştı ve Windows Server 2008, Windows server 2008 r2, Windows 7, Windows Vista ve Windows 8.1 işletim sistemlerinin güncellenmesini istemişti. Önceki gece yapılan saldırılardan bu işletim sistemleri direkt etkilendi. Bu yazılımları güncellemeyen kullanıcılara gönderilen “oltalama” (phising) yöntemiyle sahte e-postalar ve bildirimleri onaylayan veya e-postadaki linklere basanların bilgisayarındaki dosyalar kilitlendi. Windows 10 işletim sistemleri ise etkilenmedi.

USOM DEVREDE

Saldırıdan sonra Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) harekete geçti. USOM’dan yapılan açıklamada, “Zararlı bağlantılar listesini güvenlik cihazlarında tanımlamanız önemle tavsiye olunur” denildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan da “USOM çalışmalarına devam etmektedir” dedi.


RENAULT BAZI TESİSLERDE ÜRETİME ARA VERDİ

Cuma akşamından bu yana dünya genelinde etkili olan siber saldırı nedeniyle Fransız otomotiv devi Renault, Fransa ve Slovenya’da üretimi durdurdu. Fransız AFP ajansına konuşan Renault Sözcüsü, “Etkilendik. Çalışma önceki geceden beri sürüyor. Saldırıya karşı koymak için ne gerekiyorsa yapıyoruz” dedi. Renault, ülke genelinde bazı tesislerde siber saldırıdan ötürü üretimi durdurduklarını açıkladı. Bu tesislerle ilgili detay verilmedi ancak Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir sendika yetkilisi Normandy bölgesinde bir fabrikada üretimin durdurulduğunu açıkladı. Fransa dışında Slovenya’da da Renault’nun Novo Mesto kentindeki bir fabrikasında üretim durdu. (Ahmet Can / Hürriyet)