Google hayatımızın vavgeçilmezleri arasında hızla yukarılara tırmanırken, söz konusu arama motorunu en sağlıklı nasıl kullabiliriz? sorusu da kafaları kurcalıyor.

Garanti Emeklilik’in müşterileri için internet sayfasında yayınladığı makale dikkatlerden kaçmıyor. Küçük bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanan bu kelime hatası karşısında Google büyük olasılıkla “Bunu mu demek istediniz?” diyerek devreye girmiştir ama biz yine de Google’da vakit kaybetmeden, en doğru şekilde nasıl arama yapılır, birkaç tüyoyla insanlığı aydınlatalım istedik.

Bu şarkının adı neydi?

Şarkının sözleri dilinize takıldı ama adını bir türlü hatırlayamıyorsunuz. Google’da arama yaparken aklınızdaki parça parça sözlerin arasına * işareti koyuyorsunuz, Google karşınıza şarkının adını çıkarıyor. Bu kadar basit!

Sekmeleri hafife almayın

Arama yaparken öncelikle ne aradığınızı Google’a belirtmeniz sizi aradığınız kelimeye en hızlı şekilde ulaştırır. Görseller, Videolar, Haritalar, Haberler… Kelimeyi hangi bağlamda aradığınızı işaretlemeniz yeterli.

Tırnak işareti kullanın

Arama teriminizi tırnak işareti içine aldığınızda Google, kelime öbeğinin sırasına göre arama yapar, böylelikle gereksiz arama sonuçlarını uzaklaştırmış olursunuz. Mesela, kırmızı duvar boyası yazdığınızda bu kelimelerle ilgili her şey karşınıza çıkarken, “Kırmızı duvar bovası” önünüze yalnızca “kırmızı duvar boyasının” gelmesini sağlar.

Kısa çizgi deyip geçmeyin

Bazen birden fazla anlamı olan bir kelime aratabilirsiniz. Mesela “polo” kelimesini aradığınızda karşınıza spor dalı olan poloyla ilgili sonuçlar çıktığı gibi araba markası olan Polo da çıkabilir. Eğer ilgilendiğiniz, spor dalı ise, ararken Polo -araba yazdığınızda, araba sonuçları karşınıza çıkmaz.

İki nokta üst üste

Yaptığınız arama, belirli bir web sayfası içindeyse, iki nokta üst üste kullanmak hayat kurtatır. Şöyle ki, ünlü hokey oyuncusu Sidney Crosby’yle ilgili nhl.com’da yayınlanan bir makaleyi aratıyorsanız, Sidney Crosby:nhl.com yazdığınızda istediğiniz içerikler karşınızda sıralanır.

Basit ifadeler

Aradığınız şeyi, konuşur gibi belirtmeniz Google’ı yorabilir. Onun yerine özet geçmeyi tercih etmelisiniz. Mesela: “Eve servis yapan Fransız restoranlarını nerede bulabilirim?” yerine “Yakınlardaki Fransız restoranları” demeniz hem sizin hem Google’ın işini kolaylaştırır.