Oppo RX17 Pro, OnePlus 6T'nin kuzeni olabilir. Cihazlar neredeyse aynı eğrileri ve çentik stilini paylaşıyor. Ancak RX17, gerçek bir amiral gemisi yerine orta seviye işlemciye sahip. Arkasında üçlü kamera kurulumu ve ultra hızlı şarjla geliyor.

Tasarım

Oppo RX17 Pro'nun arka tarafı sertleştirilmiş camdan yapılmış. Ekranın tepesinde ise gözyaşı çentiği oturuyor. Yanları alüminyumdan ve arkada S şeklinde bir renk girdabı var.

Çekici bir telefon mu? Evet. Piyasadaki pek çok üretici gibi Oppo da trendlere ayak uydurmuş. Oppo, Hindistan’da en popüler beşinci ve Çin’de ise Xiaomi’den sonra 2 numaralı üretici. Ancak Türkiye’deki birçok kişi daha önce bir Oppo telefonu görmemiş hatta adını dahi duymamış olabilir.

RX17 Pro bazı pratik ekstralar da içeriyor. Fabrikada uygulanan ekran koruyucu ekran camının üzerinde oturuyor ve kutudan silikon kılıf çıkıyor.

Tahmin edilebileceği gibi, Oppo RX17 Pro kulaklık jakına sahip değil. Kutudaki kulaklıklar Apple'ın EarPod’lerı gibi. Kısaca sert plastik kulaklıklar.

Boyut olarak ise Oppo RX17 Pro (157.6 x 74.6 x 7.9 mm), diğer amiral gemilerine benziyor. 74.6mm genişliğiyle neredeyse OnePlus 6T kadar.

Oppo RX17 Pro donanımı bir şekilde kısıtlanmış görünüyor: IR blaster yok, kablosuz şarj yok. Bununla birlikte, en azından OnePlus 6T'de bulunanlar kadar iyi olan hızlı bir ekran içi parmak izi tarayıcı var. Ayrıca, kamera tabanlı yüz kilidinin açılması o kadar hızlı ki parmak ya da yüz güvenliğini seçmenizi öneririm; Aksi takdirde, iki yöntem birbirinizi, ihtiyaç duyan bir çift çocuk gibi dikkatinizi çekmeyecektir.

Ekran

Oppo RX17 Pro, 19.5: 9 boyutunda 6,4 inç ekrana ve medya içeriğinizin mümkün olduğunca ekrana sığmasını sağlayan dar bir çentik içeriyor. Bu noktada, bir dizi üst düzey Android Oyunu, çentiğin sizi engellemediğini iddia ediyor.

AMOLED ekranın çözünürlüğü 2340 x 1080 piksel. Galaxy Note 9 kadar keskin değil. Fark yakından bakarsanız anlayabilirsiniz.

Renkler ise aşırı doygun ve Ayarlar'da bunu değiştirmenize izin verecek doğal bir mod yok. Diğer ekranlara göre tamamen farklı görünen fotoğrafları görüntülemeye hazır olun.

Oppo RX17 Pro ekranını daha sıcak veya soğuk hale getirmek için renk sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.

Yazılım ve performans

Oppo RX17 Pro, Android 8.1.0 ve Oppo'nun özel Android arayüzü olan ColorOS ile çalışıyor. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç önemli bölüm var.

Öncelikle, henüz Android 9.0'a sahip olmadığından, uygulama zamanlayıcıları ve sürümün Dijital sağlık gibi diğer yeni özellikleri alamayacaksınız. ColorOS'in uygulama çekmecesi de yok. Uygulamalarınızı tutmak için ana ekranı kullanacaksınız. iOS benzeri bir yaklaşım var.

Bunun gibi farklı arayüzler genellikle birçok özelleştirme sunarak kendilerini korumaya çalışır. Ancak ColorOS daha kısıtlayıcı. Bir uygulama çekmecesi ekleyemediğiniz gibi, Oppo RX17 Pro'nuz için hızlı bir şekilde Tema indirmenize olanak sağlayan mağazası da yok. Ancak, önceden kurulmuş sekiz tema var.

İlk birkaç gün, ColorOS’e alışmak da zorluk çekebilirsiniz. Ancak, nispeten temiz ve basit bir arayüzü olduğunu kısa sürede fark edersiniz.

Bazı önemli ekstraları da geçmeyelim. Bunlardan ilki Kopya Uygulamalar. Bununla, WhatsApp, Skype ve Facebook gibi iki ayrı uygulama sürümünü telefona yükleyebilirsiniz. Bu, profesyonel ve kişisel sosyal medya hesapları olan insanlar için kullanışlı.

Game Space, Oppo'nun şu anda kullanılan Android oyun araçlarının bir sürümü. Bunlar, oyun oynarken telefonun davranışını değiştiriyor. Diğer uygulamaların kaynaklara erişimini sınırlıyor, bildirimleri yönetiyor ve WhatsApp gibi uygulamaların mikro sürümlerini açmanıza izin veriyor. Böylece oyundan çıkmadan mesajlara cevap verebilirsiniz.

Oppo RX17 Pro oyunlar için kullanışlı bir telefon. Ekranı keskin, 128 GB'lık depolama alanı çok fazla alan sunuyor ve güçlü. Ancak, bu fiyattaki en güçlü cihaz değil.

Telefonda sekiz adet Kryo 360 çekirdeği ve Adreno 616 GPU’su Snapdragon 710 işlemci bulunuyor. Buna 6 GB RAM ve 128 GB’lik depolama alanı eşlik ediyor. OnePlus 6T ve Sony Xperia XZ3 gibi Snapdragon 845'e sahipler.

Android'in en zor oyunlarından bazılarını oynadığınız da Oppo RX17 Pro ile rakipleri arasındaki performans farkı ortaya çıkıyor. Oyunların çoğu, en iyi grafik ayarlarında mükemmel şekilde çalışıyor. Ancak Ark: Survival Evolved gibi oyunlar da rakipleri ondan biraz daha iyi.

Bu şaşırtıcı değil çünkü Adreno 630 grafik yonga seti Oppo RX17 Pro'nun Adreno 616'sından çok daha güçlü.

Pil ömrü

Oppo RX17 Pro’da 3700mAh batarya var. Yoğun bir kullanıcı olsanız bile, bu pil size tüm gün sürecek yetecek. Bu konuda Oppo RX17 Pro'ya güvenebilirsiniz. Mate 20 Pro'yu yenemeyebilir, ancak kendi deneyimlerime göre en azından SamsungGalaxy Note 9 ile aynı çizgide görünüyor.

Kablosuz şarj özelliği yok. Ancak, bir telefonda bugüne kadar gördüğüm en hızlı özelliklerinden birine sahip. Ve bence, bu daha faydalı.

Telefon, Oppo VOOC standardının yeni versiyonuna sahip. Çoğu üretici gerilim veya akım üzerine odaklanırken Oppo ikisini de maksimuma çıkarmayı seçmiş. Telefon kapalıyken, 12 dakikada % 35, 27 dakikada %80 ve 39 dakikada  95'e ulaşabiliyor.

Kamera

Oppo RX17 Pro'nun arkasında üç kamera var. 12 megapiksel sensör, Galaxy S9 gibi f / 2.4 - f / 1.5 açıklıklar arasında geçiş yapabiliyor. Mercek açıklığını aydınlık koşullarda daraltıyor.

Diğer iki kamerada f / 2.6 değerinde 20 megapiksel sensör bulunuyor.

Yine de bu, kamera donanımındaki lider değil. Üçüncü kamera, bir sahnedeki nesnelerin mesafesini algılamaya yardımcı olmak için lazer dizisiyle uyumlu çalışan Time of Flight (ToF) modeli. Başka bir deyişle AR için (artırılmış gerçeklik) kullanılıyor. Bununla birlikte, onu kullanmak için sadece bir tane dahili özellik var: “etiketler”. Bunlar, yüz hareketlerinizi karikatür avatarına eşlemek için yüz tanıma özelliğini kullanan Apple Animoji'lerine benziyor.

Bu donanım Oppo RX17 Pro'nun önünde çok daha kullanışlı olabilirdi. ToF kamera hayatının çoğunu sadece orada oturup çok fazla şey yapmadan geçirecek.

ToF kamera, telefon Android 9.0'a güncelleme yaptığında veya daha gelişmiş AR uygulamalarıyla uyumlu hale geldiğinde daha kullanışlı hale gelecek.

İkincil sensörde gerçek bir yakınlaştırma merceği de yok. Sonuç olarak, Oppo RX17 Pro'nun kamera ayarları, arkasında üç lensi olan bir telefon için oldukça dar görünüyor. 2x zoom görüntüsü yapabilirsiniz ama sonuçlara bakıldığında, yakınlaştırmanın tamamen optik olmadığı anlaşılıyor.

Bu kamera, görüntü kompozisyonu açısından çok yönlü olan Huawei Mate 20 Pro'ya hiç benzemiyor. Ancak, düşük ışıkta gelişmiş yeteneklere sahip. Uzun pozlamada birden fazla çekim yapan Gece modu var. Gece modu 2-3 saniye sürüyor ama görüntülerinin daha parlak ve net görünmesini sağlıyor. Görüntüler Huawei P20 Pro kadar olmasa da etkileyici.

Gün ışığıyla aydınlatılan görüntüler, bazı üst düzey telefonlardan daha ayrıntılı olarak işleniyor ve görünüyor. Auto HDR de etkili ve doğal.

Video çekerken, 4K ile 1080p (veya gerekiyorsa 720p) arasında seçim yapabilirsiniz, her birinin kendine göre yararları vardır. 1080p, el titremesini azaltmak için etkili bir yazılım dengeleme kullanıyor. Bununla birlikte, düşük ışıkta, 4K'nın netliği daha üstün. Ağır çekimler 120fps 1080p veya 720p'de 240fps’de yapabilirsiniz.

Ön tarafta 25 megapiksellik selfie kamerası var. Çok yüksek çözünürlük ve 0.9 mikron küçük sensör piksellere sahip. Bununla birlikte, düşük ışıkta bir miktar piksel bindirmeyi (çözünürlük pahasına daha yüksek kalitede bir görüntü oluşturmak için piksel kümelerinden verileri gruplandırma) açıkça kullanıyor. Sonuçlar neredeyse tüm ışık koşullarında oldukça iyi.

Sonuca bağlıyorum

Oppo RX17 Pro, Oppo'dan sağlam bir telefon. Akıllı görünüyor, modern ve önceki Oppo modellerinden farklı olarak, garip ya da zor değil. Türkiye pazarındaki ilk parti için ideal bir cihaz.

Ancak, Türkiye pazarı için satışlar epey zorlu geçebilir. Çok fazla rakibi var ve kıyasıya bir rekabetin ortasında kalacak. Buna ek olarak Oppo RX17 Pro, biraz pahalı ve az da olsa zayıf bir işlemciye sahip. AR derinlik kamerası içermesine rağmen, Android 9.0 alana kadar bu donanımın ne kadar kullanışlı olduğunu belirlemek imkansız. Zaten AR'yi gerçekten ne kadar önemsiyorsunuz ya da kullanıyorsunuz ki?

Oppo RX17 Pro’nun Türkiye fiyatı ise 4999 TL.

ARTILARI

Etkileyici tasarım
İyi pil ömrü
Sade arayüz
Kullanışlı gece çekimleri

EKSİLERİ

Fiyatına göre zayıf GPU
Kulaklık girişi ve kablosuz şarj yok